Cine a fost poeta Otilia Cazimir, cunoscuta autoare de poezii pentru copii

Otilia Cazimir rămâne până în zilele noastre una dintre puținele femei care și-au lăsat amprenta asupra poeziei românești.Supranumită „poeta sufletelor simple”, eas-a făcut remarcată mai ales pentru versurile pentru copii.

Cine a fost Otilia Cazimir

Pe numele său adevărat, Alexandrina Gavrilescus-a născut pe 12 februarie 1894, în judeţul Neamţ,într-o comună din apropiere de Roman.

Pentru că la începutul carierei evita să-și semneze lucrările, preferând să-și marcheze creațiile cutrei steluţe, Mihail Sadoveanu şi Garabet Ibrăileanu, coordonatorii de la “Viața românească”, s-au gândit la un pseudonim pentru talentata poetă.

Ibrăileanu i-a dat numele de familie al primei sale iubiri din copilărie, o domnișoară Cazimir, iar M. Sadoveanu o botează Otilia, după același criteriu sentimental.

Chiar dacă l-a păstrat de-a lungul întregii vieți, Otilia le-a dezvăluit „nașilor săi” că nu a îndrăgit niciodată pseudonimul.

„Dați-mi voie să vă mărturisesc, după atâta amar de ani, că numele acesta, pe care totuși l-am purtat cu cinste, nu mi-a plăcut niciodată. N-am nimic în comun cu eroinele legendelor germane, iar cea dintâi Otilie pe care am întâlnit-o în viață, fetița cu care am stat în bancă în clasa primară, era proastă, grasă și buboasă …”, a mărturisit poeta.

Opera Otiliei Cazimir

Talentata scriitoarea publicat în 73 de ani de viață, dintre care 55 de activitate literară, aproape 60 de volume, constand în lucrări originale și traduceri.

A debutat în anul1912în revistaViața românească, cu poezie, iar debutul în proză a avut loc în anul1919în publicațiaÎnsemnări ieșene. Cel dintâi volum de poezii,Lumini și umbre,i-a fost publicat în anul1923.

A colaborat cu publicațiileÎnsemnări ieșene,Adevărul literar și artistic,Lumea-bazar săptămânal,Bilete de papagal,Iașul nou,Iașul literar,Orizont,Gazeta literară,Cronica.

Din anul1946stilizează traduceri din literatura rusă și sovietică. De-a lungul vieții a făcuttraduceri din literatura franceză (Maupassant), rusă și sovietică (Gorki, Kuprin, Cehov, Fedin, Gaidar).

Marea dragostea a poetei

Scriitoarea s-a îndrăgostit iremediabil la doar 17 de ani de poetulGeorge Topîrceanu, care era mai mare cu 8 ani ea.

Totuși, cei doi au ales să-și ascundă relația, o legătură întreruptă doar de distanță, în perioada în care Topîrceanu a fost prizonier de război în Bulgaria (1916-1918).George Topîrceanu se căsătorise în anul 1912 cu învățătoarea Victoria Iuga, cu care avea un fiu unic, Gheorghe, dar căsnicia cu pricina s-a destrămat după puțină vreme.
Câțiva animai târziu Topârceanu se mutăîn casa Otilieidin Iași.

30 de ani i-a supraviețuit Otilia Cazimir lui Topîrceanu

Topârceanu amurit în urma unui cancer hepatic, la vârsta de 51 de ani, în anul 1937, după mulți anipetrecuți alături de frumoasa poetă.

Amintirea bărbatului iubita rămas ca o icoană în casafemeii, prezent pretutindeni, pe banca din grădină, în cadrele de pe pereţi şi de pe birou.

Misterioasa moartea a scriitoarei

Nu este cunoscută cauza exactă a morții Otiliei Cazimir, însă se știe ca suferea de mai multe boli care au măcinat-o de-a lungul anilor. Printre afecțiunile care au dus la decesul acesteia s-au numărat”un dezechilibru glandular, cu hipercalcemie, hipertensiune, stare rea a ficatului și mai ales un surmenaj accentuat” și se bănuia că avea și probleme cardiace.

Otilia Cazimir a trecut la cele veșnice la 73 de ani,în noaptea de 7 spre 8 iunie 1967 la ora 2:30.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`