Consiliul Județean Constanța susține că scrisorile medicale de la spitalul unde este tratat Nicușor Constantinescu arată că acesta nu poate fi transportat în țară și că neefectuarea terapiei îi poate pune viaţa în pericol, actele fiind autentificate prin semnătură, ștampilă și timbru sec de un notar din Baltimore, relatează Mediafax.
Un comunicat al CJ Constanța arată că documentele depuse în instanță de avocatul Marius Mocanu dovedesc care este starea medicală a lui Nicușor Constantinescu și faptul că acesta nu poate fi transportat.
„Documentele au sosit în original în România, prin intermediul DHL, și poartă semnături și ștampile, în original, de la Spitalul Universitar John Hopkins și sunt autentificate, prin semnătură, ștampilă și timbru sec, de un notar din orașul Baltimore, acolo unde este situat Spitalul Universitar John Hopkins. Conținutul scrisorilor medicale este fără echivoc și specifică clar că Nicușor Constantinescu nu poate fi transportat având în vedere starea sa medicală, precum și că neefectuarea radio-terapiei cu echipamentele Clinicii de Oncologie a Spitalului Universitar Johns Hopkins, îi pune viața în pericol”, se arată în comunicatul CJ Constanța.
Totodată, CJ a transmis și punctul de vedere al șefului clinicii de Chirurgie Robotică, din cadrul Spitalului Johns Hopkins, dr. Mohamad E. Allaf, care susține că întreruperea tratamentului pentru Nicușor Constantinescu ar duce la anularea tuturor etapelor realizate până în prezent și că președintele CJC nu poate fi transportat în România având în vedere starea sa de sănătate.
„În plus față de scrisoarea din data de 18.06.2014 în care am subliniat că orice întrerupere a tratamentului pacientului Constantinescu Nicușor Daniel ar putea conduce la anularea tuturor etapelor pe care le-am parcurs până acum pentru a-i salva viața, prin prezenta precizez că dânsul nu poate fi transportat în România având în vedere starea sa actuală de sănătate. Echipamentele bazate pe tehnologie oncologică de ultimă generație ale spitalelor universitare americane și experiența specialiștilor americani în utilizarea acestor echipamente nu sunt comparabile cu niciunul din celelalte centre medicale din Europa sau din lume, în special România, unde acest tip de echipamente nu există, așa cum se confirmă în raportul medical semnat și parafat de prof.dr. Petrișor Geavlete, directorul Clinicii de Urologie al Spitalului Sf. Ioan din București”, a transmis dr. Mohamad E. Allaf, Şeful clinicii de Chirurgie Robotică, din cadrul Spitalului Johns Hopkins.
În 23 iunie, reprezentanții CJ Constanţa au transmis presei scrisoarea depusă la instanță din partea unității medicale unde este tratat președintele CJC în care se explică ce intervenţii a suferit Nicuşor Constantinescu şi care este starea sa actuală de sănătate.
„Am avut plăcerea să ofer îngrijire medicală domnului Nicuşor Daniel Constantinescu aici, la Spitalul Johns Hopkins. După cum probabil ştiţi deja, dânsul a fost diagnosticat cu cancer agresiv de prostată care a fost avansat local şi a invadat veziculele seminale pe lângă scorul 9 pe scara Gleason. După o discuţie legată de riscuri, beneficii şi alternative, dumnealui a suferit o prostatectomie radicală asistată robotic Da Vinci cu limfadenectomie pelvină în data de 12 aprilie 2014. În timpul operaţiei au fost scoase prostata, veziculele seminale şi ganglionii limfatici pelvini. Rezultatul a confirmat o formă agresivă de cancer în cazul acestui pacient tânăr. Iniţial, pacientul s-a simţit bine, dar din păcate a suferit o pierdere anastomotică vezico-ureterală pe lângă un limfocel, necesitând amplasarea prelungită a două catetere”, se arăta la începutul scrisorii semnate de către dr. Mohamad E. Allaf, Şeful clinicii de Chirurgie Robotică, din cadrul Spitalului Johns Hopkins.
Medicul explică în continuare că Nicuşor Constantinescu trebuie supus radioterapiei, dar că această procedură nu poate fi realizată în prezent deoarece au apărut unele complicaţii.
În încheierea scrisorii, specialistul de la Spitalului Johns Hopkins avertizează că o întrerupere în acest moment a îngrijirii medicale în cazul lui Nicuşor Constantinescu ar compromite major starea sa de sănătate şi poate anula progresul făcut în recuperarea sa.
În motivarea deciziei prin care Tribunalul Bucureşti a decis înlocuirea măsurii controlului judiciar cu arestarea preventivă pentru 30 de zile, în cazul lui Nicuşor Constantinescu, se arată că o mare parte din conţinutul scrisorii medicale depuse la instanţă de Nicuşor Constantinescu se regăseşte într-un email trimis de preşedintele CJ Constanţa doctorului care a emis documentul şi a cărui semnătură „diferă izbitor faţă de cea existentă pe alte înscrisuri”.
Nicuşor Constantinescu a fost dat în urmărire naţională după ce Tribunalul Bucureşti a decis înlocuirea măsurii controlului judiciar cu arestarea preventivă pentru 30 de zile. Având în vedere faptul Nicuşor Constantinescu nu este în ţară, ci potrivit declaraţiilor sale, se află în Statele Unite ale Americii, instanţa va emite un mandat de urmărire internaţională.
Întrebat dacă preşedintele CJ Constanţa a fost externat din Spitalul Johns Hopkins din luna mai, avocatul a spus că Nicuşor Constantinescu „se află în SUA, însă într-un aşezământ paramedical care are un protocol de colaborare cu clinica unde a fost operat şi unde i se administrează tratamentul”.
În 25 aprilie, şeful Consiliului Judeţean Constanţa a fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie, pentru abuz în serviciu în formă continuată, el fiind acuzat că, în perioada 2009 – noiembrie 2013, nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa.