Romii din Cluj Napoca ar putea fi condiționați să își trimită copiii la școală pentru a putea beneficia în continuare de ajutoarele sociale, a anunțat, miercuri, primarul Emil Boc, citat de Agerpres.
Boc a prezentat miercuri, într-o conferință de presă, proiectul unei grădinițe, care se construiește din fonduri europene și care va fi destinată exclusiv copiilor romi din comunitatea de la Pata Rât.
Proiectul are o valoare de 4 milioane de lei, va fi finalizat în luna octombrie și este destinat unui număr de câțiva zeci de copii cu vârste preșcolare, care vor primi două mese pe zi și vor participa la activități educative.
”Educația este cheia integrării romilor, de la cei mai tineri până la cei mai în vârstă, pentru a putea să fie parte a comunității și pentru a fi cu adevărat cetățeni ai Clujului. Obiectivul nostru este să pornim integrarea copiilor de romi de la educație. După ce aceste proiecte vor fi implementate, politica Primăriei va fi următoarea: nu se va mai beneficia de niciun fel de ajutor social dacă nu își vor trimite copilul la școală. Este cheia cea mai importantă și sper eu ca această politică să contribuie la ameliorarea problemei romilor din municipiu”, a afirmat Emil Boc.
De asemenea, grănidița va fi dotată din fonduri europene, cu tot mobilierul și aparatura electrocasnică necesară, precum și cu dotări didactice. Acesta va dispune și de un spațiu de joacă și facilități pentru persoane cu handicap.
Potrivit lui Boc, municipalitatea derulează în acest moment proiecte în valoare de 18 milioane de lei destinate categoriilor de persoane defavorizate, inclusiv proiecte pentru asigurarea de locuri de muncă care să se potrivească profilului acestora.
În comunitatea de la Pata Rât, care se află la marginea municipiului Cluj-Napoca, trăiesc câteva mii de romi, cei mai mulți în locuințe improvizate și barăci din lemn. În urmă cu trei ani, municipalitatea a mutat aici alte câteva sute de romi care locuiau ilegal în patru blocuri dezafecate din oraș.