Colegiul Medicilor s-a autosesizat cu privire la cazul femeii însărcinate care a murit la Spitalul Județean Botoșani și cel al gravidei operate de hernie la Spitalul Județean Târgiu Jiu

Colegiul Medicilor s-a autosesizat cu privire la cazul femeii însărcinate care a murit la Spitalul Județean Botoșani și cel al gravidei operate de hernie la Spitalul Județean Târgiu Jiu
Foto: Pixabay

Colegiul Medicilor din România a anunțat, miercuri, că s-a autosesizat cu privire la cazul femeii gravide care a murit la Spitalul Județean Botoșani, dar și în ceea ce privește situația de la Spitalul Județean Târgu Jiu, acolo unde o femeie însărcinată în luna a noua ar fi fost diagnosticată greșit cu hernie și operată în consecință.

Colegiul Medicilor anunță că s-a autosesizat cu privire la cazurile din spitalele județene de la Botoșani și Târgu Jiu

Colegiul Medicilor spune că „a declanșat din oficiu o anchetă disciplinară” în privința celor două cazuri.

„Colegiul Medicilor din România, prin colegiile teritoriale din Botoșani și Gorj, s-a autosesizat atât în cazul decesului de la Botoșani, cât și în situația de la Târgu Jiu, și a declanșat din oficiu o anchetă disciplinară, pentru a cerceta profesional și deontologic medicii implicați”, scrie Colegiul Medicilor, miercuri, într-o postare pe Facebook.

„Potrivit statutului, Colegiul Medicilor din România are ca principal obiect de activitate controlul şi supravegherea exercitării profesiei de medic, aplicarea legilor şi a regulamentelor care organizează şi reglementează exerciţiul profesiei, reprezentarea intereselor profesiei de medic şi păstrarea prestigiului acestei profesii în cadrul vieţii sociale. Fiecare dintre aceste obiective poate fi realizat doar prin implicarea colegilor noștri medici, a căror întreagă activitate profesională trebuie să fie dedicată exclusiv apărării vieții, sănătății și integrității fizice și psihice a ființei umane”, se mai arată în același comunicat.

Colegul Medicilor mai spune că sistemul medical românesc are nevoie de „o reformă profundă”.

„Sistemul medical din România, prin toate componentele lui, de la medici la autorități și factori de decizie, instituții, organizații, necesită o reformă profundă, astfel încât riscul de apariție a situațiilor despre care discutăm astăzi să fie diminuat. Anchetele care se află acum în desfășurare pot să aducă și vor aduce clarificări cu privire la ceea ce s-a întâmplat. Esențial este ca aceste concluzii ale anchetelor să conducă la îmbunătățirea cadrului legal și de funcționare a sistemului medical, iar astfel de cazuri să nu se mai repete. Trebuie creat un mecanism eficient, cu rol de prevenire și de protejare a celor implicați, pacienți și medici, deopotrivă”, a mai declarat Colegiul Medicilor.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`