Plătim prea mult pentru calorifere călâi. Este concluzia la care au ajuns experţii Consiliului Concurenţei, în urma unui studiu efectuat pe 75 de firme din domeniul energiei termice. Instituţia anunţă în prag de iarnă, că românii plătesc mai mult de 10 % din venitul lunar pentru a avea căldură în case. Asociaţiile de proprietari spun însă că situaţia este mult mai gravă şi că românii platesc pentru servicii de proastă calitate, peste 30 % din salariu.
Raportul Consiliului Concurenţei arată că sistemul centralizat de încălzire este ineficient şi costisitor. După ce au pus cap la cap informaţii de la zeci de firme de producţie, transport, distribuție şi furnizare a energiei termice, experţii au stabilit că românii plătesc mult pentru un sistem învechit. Potrivit raportului Consiliului Concurenţei, nivelul de 10 procente din veniturile medii ale unei gospodării, considerat acceptabil de către Consiliu, nu reprezintă însă o limită superioară, pentru că de multe ori plata căldurii depășește valoarea. Ba chiar ponderea cheltuielilor cu energia termică ar putea depăşi pragul, putând ajunge până la 12% la nivel naţional şi chiar 14-15% în unele regiuni ale ţării.
Asociaţiile de proprietari spun că situaţia este mult mai gravă.
Experţii de la Consiliul Concurenţei au descoperit că peste 20% din cantitatea produsă în centrale nu ajunge la consumatori, risipindu-se din cauza instalațiilor învechite de transport și distribuție. Bucureştenii spun că raportul nu îi suprinde deloc.
Rețeaua de distribuție, aflată în administrarea autorităților publice locale, a fost construită în perioada 1960-1990.