Marea MOSCHEE din Bucureşti NU se mai face. Ce se întâmplă cu terenul pe care urma să fie construită

Marea MOSCHEE din Bucureşti NU se mai face. Ce se întâmplă cu terenul pe care urma să fie construită

Marea Moschee de la Bucureşti nu se va mai construi.
Muftiatul Cultului Musulman din România a anunţat că nu are fonduri suficiente pentru a termina proiectul, anunţă adevarul.ro.

„Nu am mai putut continua proiectul cu moscheea, nu cu mega-moscheea, dar acest lucru nu s-a datorat unor voci care au apărut în ţară şi s-au împotrivit acestui proiect“, a declarat muftiul Iusuf Murat.

Proiectul depăşea foarte mult bugetul pe care îl are instituţia şi pe care şi-l permite cultul musulman la ora actuală.

Terenul de 1,1 hectare din Bulevardul Expoziţiei pe care urma să se ridice cea mai mare moschee dintr-o ţară creştină va fi înapoiat Secretariatului de Stat pentru Culte şi acesta îl va da apoi RAPPS-ului, care este proprietar.

Statul turc urma să suporte costurile de 3 milioane euro pentru construirea moscheii.

Teodor Baconschi, fostul ministru de externe al României în perioada 2009-2012, consideră că subiectul a fost politizat şi chiar geopolitizat.
„Cinstit vorbind, un buget de 3 milioane de euro nu putea acoperi un edificiu prea impunător. Cred că sistarea finanţării, decizie luată la Ankara, reflectă anumite dificultăţi care determină regimul Erdogan la oarece prudenţă, deşi doctrina neo-otomanismului rămâne în vigoare. Oricum, ca partener strategic (bilateral şi în NATO), România s-a comportat amical, nu i se poate reproşa nimic. Dosarul Marii Moschei de la Bucureşti intră, ipso facto, sub zodia foarte românescului ‘n-a fost să fie’…“, a afirmat Baconschi.