Consumul zilnic de carne roșie poate crește semnificativ riscul apariției diabetului de tip II. Cel puțin asta susțin cercetătorii americani în cel mai recent studiu prezentat publicului.
Astfel, o sută de grame de carne roșie mâncată zilnic ar crește cu 19% riscul de declanșare a bolii. Doar o dietă bogată în cereale integrale, nuci, legume si fructe poate ține diabetul la distanță.
„Carnea roșie dacă este consumată în cantități mari, și unele persoane consumă, sigur va produce în timp un efect diabetogen, pentru că conține o serie de substanțe și principii nutritive care printr-un lanț de evenimente biochimice pot să ducă la alterarea funcției betacelulare„, a declarat diabetologul C. Ionescu.
Și mai periculoase sunt mezelurile care conțin carne roșie, de bovine, ovine sau cal. Doar 50 de grame de astfel de mezeluri, consumate zilnic, cresc riscul apariției diabetului cu aproape 51%.
Apariția diabetului de tip II este asociată nu doar consumului de carne roșie, ci și sedentarismului. Reprizele de sport cât mai dese previn de asemenea apariția diabetului, dar și a altor boli grave.
În întreaga lume, aproximativ 350 de milioane de oameni sunt bolnavi de diabet. La elaborarea studiului, publicat în American Journal of Clinical Nutrition, au participat peste 200 de oameni, ale căror obiceiuri alimentare au fost studiate timp de mai mulţi ani. În timpul cercetării, peste 28.000 de participanţi s-au îmbolnăvit de diabet.