Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a comentat, sâmbătă, situaţia noilor cazuri de infectare cu COVID-19 de pe teritoriul României, precizând că numărul cazurilor active s-au deteriorat în ultimele zile, ca efect al măsurilor de relaxare.
„Din graficile de mai jos se vede clar cum, în ultimele zile, situaţia infecţiilor cu SARS-COV2 şi în mod deosebit numărul cazurilor active s-a deteriorat. Graficul arată cum numărul cazurilor active începe să crească după o perioada mai lungă de scădere continuă. Era de aşteptat că măsurile de relaxare să ducă la astfel de situaţie însă depinde de noi dacă creşterea se va menţine sub control sau nu”, a declarat Secretarul de Stat MAI pe Facebook, publicând mai multe grafice.
Totodată, acesta a făcut apel la respectarea în continuare a regulilor de distanțare și igienă.
„Nu vă lăsaţi influenţaţi de părerile neavizate şi de dezinformările din mediul reţelelor de socializare”, a concluzionat Arafat.
Potrivit celor mai recente date publicate de către Grupul de Comunicare Strategică, bilanțul epidemiei decoronavirusîn România a ajuns, sâmbătă, la 21.679 îmbolnăviri și 1.394 decese.
În ultimele 24 de ore au mai fost depistate pozitiv 275 de persoane, iar 14 dintre pacienții infectați cu COVID-19 și-au pierdut viața. Numărul total al celor vindecați a ajuns la 15.635.
Alți 171 oameni sunt internați în secțiile de Terapie Intensivă, în timp ce peste 2.000 de persoane sunt în carantină instituționalizată, iar alte circa 100.500 sunt în izolare la domiciliu.
Și Nelu Tătaru, Ministrul Sănătății, întărește afirmația șefului DSU, potrivit căreia măsurilede relaxare de pe teritoriul țării vor duce la ocreștereanumăruluide cazuri de infectare cu COVID-19.
„Măsurilede relaxaretottimpul vor aduce ocreștereanumăruluide cazuri. Noi trebuiesăgestionămacestnumărde cazurișitocmai de aceea solicit peaceastăcalecăceicaresuntreticențisaucontestaomăsurădealertăsă–șirevizuiascăunpicșiatitudinea, darșipoziția. Vrem, nu vrem, suntemîntr-o stare dealertă,declarată,decretatăsau nu.Realizândcătotușiavem cazuriîncomunitateșicrescândînultimeledouăzile, atunci avem o justificare”, a precizat Ministrul Sănătății.
Raed Arafat a mai comentat, în cadrul unui interviu, teoria potrivit căreia pandemia de coronavirus este o conspirație, negând această ipoteză.
„Oamenii la cât au auzit și la cât au văzut și la câte teorii de conspirații au văzut, care toate pun sub semnul întrebării tot ce se face, sunt mulți care pun semne de întrebare legitime, dar semne de întrebare sunt induse și mulți dintre ei cred deja aceste teorii, că nu e COVID și că noi exagerăm, că de fapt e o conspirație a lui Bill Gates, că e a nu știu cui.
Eu repet pentru ei care nu m-au auzit zicând: dacă e o conspirație, să înțeleagă lumea că s-a întâmplat un lucru extraordinar! Lumea, toate puterile s-au înțeles pe un lucru. Asta înseamnă că a stat americanul, cu rusul, cu chinezul, cu japonezul, cu Europa, cu toată lumea și au făcut o conspirație împotriva populațiilor proprii. Nu a fost așa ceva. Cine crede că așa ceva a fost, este imposibil”, a declarat acesta la DIGI 24.
De asemenea, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență a precizat că nu comentează originea virusului.
„A pornit virusul, este pandemie, a fost așteptat un astfel de lucru, nu discut despre originea virusului și de toate speculațiile de acolo. Până nu avem alte probe, mergem pe ideea mutației, care a fost la fel la gripa spaniolă, acum 100 de ani aproximativ. Avem o problemă serioasă cu care se confruntă tot mapamondul.
Nu trebuie politizată, pentru că riscul pierderii încrederii populației în autorități care gestionează acest lucru este că, la momentul în care avem nevoie de colaborarea populației la modul real, să nu o avem. Și factura va fi foarte mare și va fi în vieți de oameni”, a concluzionat secretarul de stat.