Ziua Crucii, ziua înghesuielilor! Sute de credincioşi s-au călcat în picioare să primească pachete cu mâncare drept pomană de la biserică.
S-a întâmplat la Mănăstirea Caraiman din Buşteni, unde slujba a fost oficiată chiar de patriarhul Daniel. Unii oameni n-au făcut faţă aglomeraţiei şi au leşinat în mulţime.
Şi la Galaţi, sute de persoane au stat ore bune în soare ca să atingă bucăţile din crucea aduse la biserica ce poartă hramul Înălţarea Sfintei Cruci.
Mesajul jandarmilor a domolit prea puţin avântul credincioşilor spre pachetele de mâncare pregătite pentru pomană.
Semnul Sfântei Cruci nu este numai semnul suferinţei, cum greşit se crede, ci este şi semnul biruinţei asupra păcatelor şi a morţii.
Şi la Galaţi, sute de persoane s-au inghesuit la Biserica Înălțarea Sfintei Cruci ca să sărute relicvele aduse special pentru sărbătoarea de astăzi.
Înghesuială a fost şi după slujbă, când în curtea bisericii s-a întins masa pentru obşte.
În Capitală, sute de credincioşi au vrut să atingă lemnul din Crucea Sfântă care este expus la Biserica Sfântul Vasile cel Mare. Pentru că lăcaşul de cult era arhiplin, oamenii au format afară cozi pe mai multe rânduri.
Înălţarea Sfintei Cruci este cea mai veche sărbătoare închinată lemnului sfânt pe care a fost răstignit Iisus Hristos. Se spune că lemnul Crucii este dătător de viaţă pentru că o femeie moartă a înviat la atingerea ei.