Csaba Asztalos (CNCD): Foarte mulți fac referire la valorile creștine, dar valorile creștine nu permit xenofobia și intoleranța. Reprezentanții cultelor trebuie să prevină manipularea prin argumentele religioase

Csaba Asztalos (CNCD): Foarte mulți fac referire la valorile creștine, dar valorile creștine nu permit xenofobia și intoleranța. Reprezentanții cultelor trebuie să prevină manipularea prin argumentele religioase
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Csaba Asztalos, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD), a declarat că „foarte mulți fac referire la valori creștine, dar valorile creștine nu permit xenofobia, valorile creștine nu acceptă intoleranța”. Acesta a mai remarcat faptul că mulți „vor o țară ca afară”, ca în Occident, dar în același timp nu sunt dispuși să respecte rigorile ce fac ca Occidentul să fie atât de dezvoltat.

Declarațiile au fost făcut în contextul în care Călin Georgescu, un politician cu un discurs puternic antisemit, legionar, „mesianic”, pro-rus și anti-Occident, a ajuns în finala prezidențială. Pe fondul informațiilor dezvăluite de serviciile secrete privind campania dusă de acesta și implicarea Rusiei, în cele din urmă alegerile prezidențiale au fost anulate de către Curtea Constituțională.

Csaba Asztalos (CNCD), despre intoleranță și discursul public

„Ceea ce vedem noi astăzi, ce ni se întâmplă este tocmai acceptarea și toleranța unor astfel de idei, manifestări atât în toate instituțiile, inclusiv în învățământ. La colț de masă sunt astfel de exprimări, astfel de comportamente în instituțiile statului și în viața de zi cu zi.

Eu consider că undeva aici ar trebui să ne punem în ordine, să nu mai fim în această disonanță cognitivă în care vrem să corespundem unor valori, standarde, pentru că am dorit să aparținem Vestului, dar pe de altă parte facem indigestie când ar trebui să respectăm sau să aplicăm nu neapărat valorile Vestului, ci valorile noastre, ca și comunitate.

Foarte mulți fac referire la valori creștine, dar valorile creștine nu permit xenofobia, valorile creștine nu acceptă intoleranța, dacă mergem pe o interpretare a acestor valori în mod corect”, a declarat Csaba Asztalos, pentru Edupedu.ro.

Acesta a mai afirmat că reprezentanții cultelor ar trebui să ia atitudine față de instrumentalizarea religiei: „În primul rând, eu sunt de acord că orice cetățean poate să vorbească despre religie într-o discuție sau în dezbatere, dar cred că cei care trebuie să facă acest lucru sunt în primul rând cultele și reprezentanții cultelor și care au o legitimitate să aibă o astfel de abordare și care au obligația să oprească manipularea și să prevină manipularea prin aceste argumente religioase. Cred că și alte categorii profesionale ar trebui să iasă să spună că faptul că cineva își pune în fața numelui un ”doctor”, ”dr.”, nu înseamnă că este specialist într-un domeniu sau altul”.

„Revenind la religie, până la urmă, cultele trebuie să-și asume rolul în societate și într-un sens în care să avem bunăstare în societate și să avem o deschidere în societate care nu e împotriva nici a tradițiilor noastre și nici a valorilor noastre, dar cumva trebuie să adopte o poziție în a stopa sau a diminua exploatarea sentimentului religios și a valorilor creștine, exploatarea lor într-un sens negativ și prezentarea acestor elemente ca într-un discurs de ură, într-o propagandă. Deci, cei care au această pregătire și cei care răspund de culte ar trebui sa transmită mesaj”, a mai declarat președintele CNCD, pentru Edupedu.ro.

Bănescu: Antidotul la penetrarea populismului este educația

Despre acest lucru a vorbit recent, pentru B1 TV, și teologul Vasile Bănescu, fostul purtător de cuvânt al Patriarhiei Române: „E un fenomen fascinant acesta al răsturnării sensului multor lucruri, al instrumentalizării religiei, al transformării religiei și credinței în instrument electoral. Toate aceste lucruri s-au desfășurat sub ochii noștri în această perioadă. Firește că nu e nimic nou în asta, știm bine că un întreg război de agresiune e întreținut inclusiv cu instrumentar religios nu departe de noi. (…) Soluția, antidotul la penetrarea populismului este educația!”.

Amintim că Biserica Ortodoxă Română (BOR) le-a cerut preoților de mai multe ori să nu se implice în campaniile electorale și să-și exprime preferința politică strict prin votul secret.

De asemenea, într-o intervenție rară, BOR a transmis că susține „ferm apartenența României la Uniunea Europeană, spațiu al prosperității și cooperării între popoarele Europei”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`