Crește numărul celor care vor să fie rezerviști în Armata României. MApN a mărit consistent solda plătită

Crește numărul celor care vor să fie rezerviști în Armata României. MApN a mărit consistent solda plătită
Sursă foto: Facebook / Armata română

A crescut numărul celor care vor să fie rezerviști în Armata României după ce Ministerul Apărării a mărit suma de bani pe care voluntarii o primesc. Numărul cererilor de rezerviști a crescut de 3 ori. 

400 de locuri pentru rezerviștii voluntari

 MApN are în prezent aproape 400 de locuri pentru rezerviștii voluntari, și până acum au fost primite peste 1.400 de cereri, pe care armata le va analiza, va urma o selecție, iar voluntarii care vor fi aleși, timp de câteva vor parcurge un stadiu de pregătire. Pe parcursul acestui stadiu ei vor fi plătiți lunar cu aproximativ 3.000 de lei, iar după terminarea pregătirii vor primi lunar 30% din această soldă, deci aproximativ 1.000 de lei, potrivit digi24.ro.

Rezerviștii vor fi obligați să meargă anual la unitatea militară de care aparțin, pentru a se pregăti. Aceste antrenamente vor dura două săptămâni. În cazul în care România va intra într-un conflict militar, rezerviștii vor fi chemați la luptă.

MapN are în vedere un proiect prin care să existe o nouă modalitate de voluntariat, o a doua opțiune, valabilă pentru persoanele care au vârste cuprinse între 18 și 35 de ani.

Aceștia vor participa pentru câteva luni la  o pregătire, iar la finalul stadiului vor primi un bonus, mai mare decât solda, însă odată ce se vor întoarce acasă nu vor mai primi bani lunar, dar nici nu vor fi obligați să vină în fiecare an pentru pregătire. Și în acest caz, dacă va apărea un conflict militar, ei vor fi chemați să lupte.

Cum vor fi organizați voluntarii din armata română

Ministrul Apărării Naționale a anunțat un proiect de lege care va defini exact cum vor fi organizati voluntarii în armata română. Vasile Dîncu a transmis faptul că ar urma să existe două tipuri de voluntari, cei care vor fi în rezervă și cei care vor efectua și stagiul militar.

În timpul vizitei de la sediul comandamentului Diviziei 4 Infanterie „Gemina” din Cluj-Napoca, Vasile Dîncu a vorbit despre noua lege, ce urmează să fie gata în curând.

„Sunt bucuros să lansăm în această perioadă şi în viitor câteva oferte pentru a aduce voluntari în Armata Română, în două variante, atât voluntari în rezervă, cât şi stagiul militar voluntar. Va apărea într-o lege pe care o vom publica foarte repede. Vom încerca prin aceasta să înnoim, să aducem oameni tineri în armată şi cred că devine atractivă cariera de militar”, a declarat ministrul Vasile Dîncu, potrivit Digi24.

Urmăriți B1TV.ro și pe