Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) precizează printr-un comunicat de presă că România înregistrează 269 de focare active de pestă porcină africană în această săptămână. Evoluția este în creștere, având în vedere că în săptămâna precedentă erau 266.
Nouă focare noi au fost descoperite în intervalul 4 – 10 iunie 2020, potrivit datelor anunţate vineri. În data de 12 iunie, pesta porcină africană (PPA) evoluează în 144 de localităţi din 23 de judeţe, cu un număr de 269 de focare, dintre care patru în exploataţii comerciale. În alte 17 judeţe au fost diagnosticate doar cazuri la mistreţi. Cele 9 focare noi sunt în judeţele: Teleorman – 2, Sibiu – 2, Bacău – 2 şi câte un focare în judeţele Bihor, Olt şi Maramureş.
De asemenea, în perioada menţionată au fost stinse 26 de focare, cele mai multe în judeţul Teleorman, respectiv 17 focare. De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 şi până în prezent, au fost diagnosticate 3.672 de cazuri la mistreţi. În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreţi se sting după cel puţin 2 ani de la apariţia lor.
Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA) a anunțat că în luna martie pesta porcină africană (PPA) se manifestaîn 243 de localități din 27 de județe, cu un număr de 532 de focare.
Până vineri au fost despăgubiţi 15.128 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de 440.970.180 de lei. În perioada următoare vor fi plătite despăgubiri în valoare de 7.976.100 de lei pentru alţi 202 proprietari. De la începutul acestui an, în Europa, pe lângă România au fost diagnosticate focare de PPA în: Bulgaria, Ucraina, Belgia, Estonia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Serbia, Slovacia şi Ucraina şi Grecia. Pesta porcină africană nu produce îmbolnăviri la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact dezastruos la nivel economic şi social.
Un focar de pestă porcină a fost confirmat la o fermă din Codlea cu 2.500 de animale. În acest caz Prefectura județului Brașov a constituit un comandament, având în vedere că potrivitprocedurilor legale în cazul apariției unui focar de infecție, toate animalele sunt sacrificate.
Astfel, deși sunt infectate 6 animale, toți cei 2.500 de porci vor trebui sacrificați.