Se apropie sezonul cald și creşte şi pericolul adus de virusul Zika. Institutul Național de Sănătate Publică a decis să ia măsuri şi cere autorităţilor să revizuiască planul de distrugere a ţânţarilor, iar medicilor să raporteze orice suspiciune de Zika. Specialiștii au venit cu aceste recomandări, după ce în zona Capitalei a fost deja semnalată prezenţa ţânţarului care duce la transmiterea virusului care a îngrozit America Latină.
Reprezentanţii Institutului de Sănătate Publică recomandă folosirea substanțelor pentru combaterea țânțarilor, în special în zonele în care aceştia se înmulţesc, în parcuri, în apropierea lacurilor, dar și în zona spitalelor de boli infecțioase.
„Pe fondul creşterii temperaturilor şi a urgenței de sănătate publică de importanță internațională, generate de apariția tulburărilor neurologice, în posibilă legătură cu infecția produsă de virusul Zika în Brazilia, Institutul de Sănătate Publică a transmis Direcţiilor de sănătate publică judeţene – inclusiv cea a municipiului Bucureşti – recomandarea de a solicita primăriilor aplicarea planului de combatere a țânțarilor”, se arată într-un comunicat al INSP.
Institutul Cantacuzino a identificat, în septembrie 2015, specia Aedes Aegypti, ţânţarul transmiţător de Zika, în pădurile şi lacurile din jurul Capitalei, a declarat directorul de la Cantacuzino.
În premieră, cercetătorii americani au demonstrat ştiinţific legătura dintre virusul Zika şi cazurile de microcefalie apărute mai ales în America Latină. Virusul Zika atacă şi distruge celulele cerebrale, potrivit specialiştilor.
În Uruguay s-a propus folosirea liliecilor pentru combaterea țânțarilor care transmit boala.