Cerere de excluderea din magistratură a Cristinei Tarcea, preşedintele ÎCCJ, după criticile împotriva ministrului Tudorel Toader

Cerere de excluderea din magistratură a Cristinei Tarcea, preşedintele ÎCCJ, după criticile împotriva ministrului Tudorel Toader

Începe să devină o regulă că cine îndrăzneşte să îl critice pe Tudorel Toader se alege cu o plângere pentru abatere disciplinară. După ce Inspecţia Judiciară s-a autosesizat pentru că procurorul DNA Alexandra Lăncrănjan, cea care instrumentează dosarul Tel Drum în care e urmărit penal Liviu Dragnea, l-a contrazis pe ministrul Justiţiei privind felul în care este incriminat abuzul în Germania, acum a venit rândul preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Cristina Tarcea, să se aleagă cu o reclamaţie.

Jurnaliştii de la Lumea Justiţiei au făcut o sesizare către CSM şi Inspecţia Judiciară în care cer excluderea din magistratură a judecătoarei Cristina Tarcea acuzându-o de mai multe abateri disciplinare precum desfășurarea de activități publice cu caracter politic sau manifestarea convingerilor politice în exercitarea atribuțiilor de serviciu și de atitudini nedemne în timpul exercitării atribuțiilor de serviciu față de colegi, celălalt personal al instanței sau al parchetului în care funcționează, inspectori judiciari, avocați, experți, martori, justițiabili ori reprezentanții altor instituții.

Sesizarea vine după ce președintele Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ) a afirmat, printre altele, că decizia de revocare a Laurei Codruţa Kovesi de la conducerea DNA a fost „inadmisibil de mult politizată”, Cristina Tarcea declarându-se „intrigată” de acest episod.

„Am să vorbesc în numele meu şi am să vă spun că am privit, nu neapărat cu îngrijorare, dar intrigată tot ceea ce s-a întâmplat, pentru că mi s-a părut atât de inadmisibil de politizat totul, încât nu am ştiut exact ce se întâmplă şi nu am ştiut în ce măsură o structură care face parte, pana la urma, potrivit Constituţiei, din autoritatea judecătorească, trebuie să facă obiect de dispută al atâtor dispute politice. Asta nu mi se pare normal şi nu trebuie să se întâmple. Este adevărat că statutul procurorului este destul de incert, potrivit Constituției noastre, lăsăm la o parte că nimeni nu are drept obiectiv lămurirea anumitor aspecte destul de neclare şi confuze din Constituţia României, dar atât timp cât o structură face parte din autoritatea judecătoarească, haideţi să nu facem campanii electorale, să nu facem acţiuni politice, implicând acea structură a autorităţii judecătoreşti. Nu mi se pare normal ca iniţiativa revocării să pornească din mediul politic, nu mi se pare normal ca un ministru al Justiţiei să sesizeze Curtea Constituţională pe un aspect până la urmă comun al revocării unui procuror şef, nu mi se pare normal ca acelaşi aspect să ridice probleme de revocare, de suspendare a preşedintelui ţării. Este inadmisibil de mult politizat acest aspect şi nu mi-aş mai dori să se întâmple”, a declarat Cristina Tarcea, la Realitatea Tv.

De altfel, cu referire la aceste declarații ale șefei instanței supreme, a reacționat și ministrul Justiției, Tudorel Toader, care s-a întrebat retoric, pe pagina sa de Facebook: „Să înțelegem că este normal ca un judecător de rang înalt să facă politică ? Să înțelegem că nu este normal ca un ministru să critice un judecător, dar este normal ca un judecător să critice un ministru ?”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`