Euparlamentarul Traian Ungureanu critică într-un editorial reacțiile de șoc ce au fost manifestate în mediul public după câștigarea alegerilor prezidențiale în Statele Unite de către Donald Trump.
"Cea mai mare prostie rostită după victoria lui Donald Trump e povestea şocului. Şoc faţă de ce? Faţă de ce hotărîse, din timp şi în unanimitate, blocul stîngii? Faţă de rezultatul anunţat de luni de zile în presa progresistă? Faţă de recomandarea fără fisură a establishmentului? Şi dacă ar fi numai atît! Beyonce şi Lady Gaga au încercat, din răsputeri, să lumineze masele, dar s-au lovit de mitocani. Măcar pentru ele, pentru aceste două femei năcăjite, ar trebui să facem ceva. Soluţia e la îndemînă. Americanii, în frunte cu proştii care n-au măcar un transgender în familie, trebuie să voteze încă o dată. Dacă nu iese nici aşa, se votează pînă se ajunge la rezultatul dorit. N-ar fi o premieră. Reţeta a fost perfectată de UE şi spune că alegătorii greşesc, dar trebuie să voteze pînă o nimeresc" scrie europarlamentarul pentru adevarul.ro.
Traian Ungureanu se declară, de asemenea, împotriva teoriei care circulă în ultima perioadă și anume că "victoria lui Trump a răsturnat politica" și prevestește un sfârșit tragic pentru "democrația occidentală" dacă lucrurile continuă precum în prezent.
"A doua prostie suflă în ceafa celei dintîi şi spune că victoria lui Trump a răsturnat politica. A întors-o cu capul în jos. Dacă e aşa, atunci trebuie să admitem că politica defila prin lume citind Marx în ediţii epurate de componenta proletară şi se întoarce, abia acum, acolo de unde a pornit: la definiţia pur democratică. Pînă la urmă, Trump a cîştigat alegerile fără să se îndatoreze. Nici grupurilor de presiune, nici ONG-urilor, nici dlui Soros G., nici fabricilor de imagine. Prin Trump a vorbit doar votul celor ce l-au vrut Preşedinte. Atît. Da, Trump a pierdut votul popular. La diferenţă de 0,3%, dar l-a pierdut. Însă a cîştigat, după regulile sistemului american. Aşa cum au fost ele construite de istoria şi Constituţia Statelor Unite, amîndouă scrise şi gîndite de onor popor. Sau rescriem pe deasupra, cu cerneală simpatică americanilor superiori? Nicio problemă. Aşa va fi. Totul urmează să fie rescris. Aici e adevărata discuţie. Războiul dinaintea alegerilor abia începe. Oroarea resentimentară şi năbădăile selfie-centrice în faţa victoriei lui Trump sînt preludiul unei catastrofe istorice. O spun o dată şi numai o dată (săptămîna asta): democraţia occidentală nu va supravieţui" consideră europarlamentarul român.
Printre motivele invocate de Ungureanu pentru a susține teza privind sfârșitul democrației occidentale se numără faptul că "UE a rămas la mal, de unde emite platitudini răutăcioase, fără să dea semne că înţelege ce se întîmplă" după votul de Brexit și cel din SUA și faptul că Uniunea refuză să înțeleagă mesajul transmis de alegători și să invețe lecțiile trecutului privind bonapartismul și nazismul.
"Europa îşi va continua drumul spre statul birocratic şi politica anti-populară, pînă la capătul fundăturii" consideră europarlamentarul, care vorbește și despre un "război civil-cultural" care implică "establishmentul, adică lumea bună a politicii, presei, universităţilor, artelor, finanţelor şi IT-ului, s-a convertit la o altă cultură, diferită şi ostilă tradiţiei occidentale" și care a uitat regula de bază a democrației și anume că toți cetățenii au aceleași drepturi și obligații.
"Politic, establishmentul a perfecţionat un mecansim cinic şi implacabil: import de victime din afară, crescătorie de victime înăuntru şi ocrotire necondiţionată prin drepturi speciale. Asistenţă socială garantată, dreptul de a promova fără examen în şcoli şi cariere garantate prin cote. În timpul liber, victimele pot împuşca poliţişti care vor fi declaraţi, post-mortem, rasişti. Dacă e prea obositor pentru client, rămîne, oricum, asistenţa socială. Singura obligaţie a beneficiarului e votul" scrie Traian Ungureanu.
Europarlamentarul prevede că acest "război" va avea drept victimă democrația care se va strivi sufocată de această confruntare.
"Între aceste două blocuri, democraţia e strivită şi cade. De supravieţuit supravieţuiesc doar aparenţele ei formale şi generoase. Retorica, exerciţiul periodic al alegerilor, accesul liber la informaţia prelucrată şi participarea fără sfîrşit la toate cauzele, mai puţin adevărul interior" concluzionează Ungureanu.