Estetica dentară a evoluat dincolo de dorința de a avea dinți albi și perfecți. Astăzi, tehnologia digitală te ajută să recreezi zâmbete naturale și personalizate. Zâmbete care nu doar arată bine, ci se integrează armonios cu estetica naturală a feței. Un beneficiu al erei digitale în care trăim, tehnologia modernă permite restaurarea dinților în acord cu fizionomia și proporțiile naturale, pentru un rezultat estetic și funcțional.
Ce face dinții să fie albi?
Protetica dentară și tehnologiile digitale ne ajută să înțelegem mai bine care este cea mai potrivită nuanță de alb pentru fiecare dintre noi, astfel încât să avem un zâmbet care să ne reprezinte și să ne ofere un beneficiu estetic real. Ca să înțelegem de ce foarte mulți oameni își doresc dinți de un alb imaculat, este important să cunoștem câteva lucruri despre estetica dinților naturali.
În primul rând, dinții naturali nu au niciodată o culoare albă opacă. Culoarea lor este dată de smalț, care este transparent-albăstrui și de dentina de dedesubt, de culoare gălbuie. Albul dinților este o iluzie optică creată de modul în care lumina se reflectă pe suprafețele multifațetate ale dinților.
„Este foarte important atunci când mă raportez la culoarea dinților să mă uit la tenul pacientului, la culoarea ochilor. Scopul nostru final este să încercăm pe cât de mult se poate, cel puțin aceasta este tendința și așa ne propunem prin tratamentele pe care le realizăm, să restaurăm ceea ce s-a pierdut, adică să ajungem aproape de idealul pe care l-a propus natura pentru persoana respectivă,” spune dr. Adelin Radu, medic specialist în protetică dentară în clinicile DENT ESTET.
Dinții tineri sunt întotdeauna mai deschiși la culoare, pentru că smalțul lor este integru. Pe măsură ce înaintăm în vârstă, smalțul se erodează de la uzura repetată, devine mai subțire și începe să dezvăluie dentina. Din acest motiv, dinții capătă un aspect mai gălbui pe măsură ce înaintăm în vârstă. Însă, albirea dentară și fațetele dentare sunt soluții moderne ce ne ajută să recăpătăm acel aspect tineresc al dinților albi.
Cât de mult alb este prea alb?
Nu este o surpriză pentru nimeni faptul că standardul de frumusețe pentru zâmbetul perfect este creat la Hollywood. Undeva în anii 1920, în plină expansiune a industriei cinematografice din SUA, a apărut cerința ca starurile de cinema să arate impecabil. În acei ani, dr. Charles Pincus a creat o formă rudimentară de fațete dentare care se montau pe dinții actorilor pe durata filmărilor. Nu necesitau șlefuire și nici cimentare, de aceea, după filmări puteau fi date jos lucrările respective.
Însă efectul pe care l-au lăsat a schimbat o întreagă cultură. Deodată, toată lumea își dorea un zâmbet perfect precum al starurilor preferate.
La acea dată, posibilitățile tehnice și cunoștințele medicale erau încă limitate. Lucrările protetice au fost mult timp prea opace sau friabile pentru a putea recrea cu succes complexitatea dinților naturali. Chiar până în zilele noastre, s-a perpetuat acest aspect artificial al dinților mult prea albi, aproape cretoși, disporoporționați din punct de vedere estetic.
Însă, în prezent, există materiale de tehnică dentară care oferă rezultate cu aspect natural. Datorită ceramicii și tehnicii multistratificate pot fi create cu succes fațete dentare sau coroane dentare cu un aspect natural.
Zâmbetul natural este din nou la modă
În prezent, trendul spre natural, cât mai personalizat și mai biocompatibil se regăsește și în stomatologie. Odată cu evoluția tehnologiilor digitale cu aplicabilitate în protetică dentară, tratamentele cu fațete dentare s-au transformat pentru totdeauna.
Acum, pacienții care își doresc o îmbunătățire estetică, pot veni la o consultație cu medicul specialist protetician pentru a discuta opțiunile de tratament disponibile. Mulți pacienți își doresc să arate mai bine, fără ca acest lucru să fie strident.
„Un articol de specialitate publicat în iulie anul acesta începea cu următoarea întrebare: Dacă vreau să fac o reabilitare, cu ce încep? cu fața sau cu dinții? Pentru că atunci când vorbim despre estetică dentară, invariabil trebuie să ne raportăm și la estetica facială,” explică dr. Adelin Radu, medic specialist în protetică dentară în clinicile DENT ESTET.
De aceea este important ca medicul să fie foarte atent la persoana din fața sa. De la fizionomie, la culoarea tenului, a ochilor, la vârstă și alte aspecte individuale trebuie luate în considerare la începutul unui tratament. Respectarea proporțiilor și a armoniei trebuie să primeze, astfel încât viitorul zâmbet să-i ofere cu adevărat o îmbunătățire estetică pacientului. Avantajul erei digitale este că acest lucru se poate face mult mai rapid, precis și având posibilitatea de a planifica rezultatul final mult mai bine.
Tehnologia digitală în tratamentele de estetică dentară
Scanerul intraoral. Înlocuiește cu succes clasicele amprente dentare care erau neplăcute pentru pacient și greoi de aplicat. În plus, oferă medicului stomatolog și tehnicianului informații despre culoarea și forma dinților vecini, despre gingie și chiar despre alte lucrări mai vechi.
Scanerul ocluzal. Un aspect important în tratamentele de estetică dentară, fie că vorbim despre fațete sau coroane dentare, medicul trebuie să se asigure că pacientul va putea să muște corect. Scanerul ocluzal Modjaw 4D îi oferă medicului posibilitatea să optimizeze ocluzia dentară a pacientului, astfel încât viitoarele lucrări să se simtă confortabil, să îi permită pacientului să mestece corect și să reziste presiunii repetate exercitate pe ele.
Scanerul facial. Oferă o versiune tridimensională a fotografiilor de diagnostic, care permite medicului să creeze viitorul zâmbet al pacientului luând în considerare toate aspectele care-i aduc unicitate.
Software-urile de simulare a zâmbetului. Transformă zâmbetul visurilor în realitate, oferind pacienților și medicilor posibilitatea de a stabili cum vor arăta viitorii dinți, cum se vor integra cu fizionomia pacientului și care sunt forma, culoarea, lungimea și poziționarea potrivite pentru pacient.
„Trăim astăzi o revoluție din punctul acesta de vedere, pentru că inteligența artificială este folosită în diverse softuri de previzualizare care ne facilitează testarea unei baze uriașe de date privind forma potrivită a dinților, înainte să începem măcar tratamentul”, explică dr. Radu.
Materialele premium de tehnică dentară. Ultimele decenii au văzut o evoluție semnificativă în materialele de tehnică dentară, de la materialele ceramice la rășinile acrilice și compozit, până la polimerii și materiale hibride, într-o căutare permanentă pentru materialul cel mai rezistent și mai estetic cu putință. În prezent, ceramica și zirconiul oferă cele mai bune rezultate estetice și funcționale, prin tehnici de laborator avansate, care permit realizarea unor lucrări protetice multistratificate cu un aspect similar dinților naturali.
Estetică dentară digitală în clinicile DENT ESTET
Clinicile DENT ESTET și-au asumat misiunea de a oferi tratamente de excelență în estetică dentară. De aceea, au dezvoltat o puternică echipă de medici stomatologi experți în estetică și protetică dentară, cu pregătire în folosirea tehnologiilor digitale. De la tehnologia folosită în investigații și imagistică dentară, la planificare tratamentelor, la tehnica dentară premium oferită de laboratorul propriu ASPEN, am creat un ecosistem care are un singur scop: să ofere pacienților tratamente de estetică dentară cu aspect natural, perfect adaptate fizionomiei pacientului.