Deținuții condamnați pentru omor, viol sau pedofilie nu mai beneficiază de eliberare condiționată: Legea a fost adoptată în Parlament și merge la președinte pentru promulgare

Deținuții condamnați pentru omor, viol sau pedofilie nu mai beneficiază de eliberare condiționată: Legea a fost adoptată în Parlament și merge la președinte pentru promulgare

Deținuții condamnați pentru fapte de omor, viol sau pedofilie nu mai pot fi eliberați condiționat. Un proiect de modificare în acest sens a Codului Penal a fost adoptat miercuri, cu unanimitate de voturi, de Camera Deputaților, în calitate de for decizional. Proiectul, care prevede și o majorare a pedepselor pentru unele infracțiuni, va merge acum la președintele Klaus Iohannis pentru a fi promulgat.

Camera Deputaților a adoptat legea care prevede că deținuții condamnați pentru omor, viol sau pedofilie nu mai pot fi eliberați condiționat

Concret, actul normativ prevede că „nu beneficiază de liberare condiționată condamnatul aflat în executarea unei pedepse” pentru săvârșirea a uneia sau mai multe infracțiuni cu violență cum sunt omorul, violul, agresiunea sexuală, actul sexual cu un minor, coruperea sexuală a minorilor, tâlhăria, cerşetoria şi folosirea unui minor în scop de cerşetorie, precum şi folosirea serviciilor unei persoane exploatate.

Actul normativ prevede și majorări de pedepse pentru unele infracțiuni

Totodată, proiectul de modificare a Codului Penal prevede și majorări de pedepse.

Astfel, exploatarea cerșetoriei, definită în lege ca ”fapta persoanei care determină un minor sau o persoană cu dizabilităţi fizice ori psihice să apeleze în mod repetat la mila publicului pentru a cere ajutor material sau beneficiază de foloase patrimoniale de pe urma acestei activităţi”, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă.

Aceeași pedeapsă a fost stabilită și pentru folosirea unui minor în scop de cerșetorie.

De asemenea, folosirea serviciilor unei persoane exploatate, faptă definită ca utilizare a ”serviciilor prevăzute la art.182, prestate de o persoană despre care beneficiarul ştie că este victimă a traficului de persoane ori a traficului de minori”, se pedepseşte cu închisoare de la unu la 3 ani sau cu amendă, dacă fapta nu constituie o infracţiune mai gravă.

Adoptarea legii vine la câteva zile după cazul fetei de 17 ani, incendiată de un bărbat condamnat pentru 5 crime și eliberat condiționat

Adoptarea în Parlament a acestei legi vine în contextul în care în ultimele zile, în spațiul public a fost dezbătut intens cazul fetei de 17 ani, din județul Mehedinți, care a fost incendiată de un bărbat condamnat la închisoare pe viață pentru că a ucis cinci persoane, dar eliberat condiționat.

Supărat că minora a depus o plângere la poliţie împotriva sa, pentru viol și șantaj și amenințare, bărbatul a decis să-i dea o lecţie. A mers acasă la adolescentă, care locuia cu bunica și fratele său în comuna Dârvari, din Mehedinți, a turnat peste ea o sticlă de benzină și i-a dat foc, după care s-a făcut nevăzut. Fratele fetei a reuşit să stingă flăcările și a sunat imediat la 112. Adolescenta a ajuns la Spitalul Județen din Drobeta Turnu Severin cu arsuri de gradul 2 și 3.

Ulterior, fata a fost transportată la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din București după ce înainte ajunsese la spitalul din Craiova. Lipsa paturilor speciale pentru marii arși a făcut ca ea să tot fieplimbată între spitale. Starea ei este critică: are arsuri profunde pe 90% din suprafața corpului și respiră cu ajutorul aparatelor.

Criminalul a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Pe numele său a fost deschis un dosar penal pentru tentativă de omor, iar cazul a fost preluat de un procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Mehedinți.

Între timp, procurorul general al României, Gabriela Scutea, a dispus un control la Parchetul de pe lângă Judecătoria Vânju Mare cu privire la modul în care a fost instrumentat acest caz în care au fost formulate acuzații de viol.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`