Două cazuri de infectare cu varianta braziliană a coronavirusului au fost depistate pe teritoriul României, a transmis, luni, Institutul Național de Sănătate Publică –Centrul Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile.
Este vorba despre un bărbat de 38 de ani din București. Pacientul este simptomatic și are condiții medicale preexistente, însă nu a călătorit în afara țării și nici nu este cunoscut ca fiind un contact al unui caz confirmat.
Al doilea pacient este un bărbat în vârstă de 57 de ani, tot din Capitală, care, de asemenea, prezintă simpotome specifice COVID-19, are condiții medicale preexistente. El ar proveni dintr-un focar de colectivitate cu trei cazuri și s-ar fi infectat după ce a intrat în contact cu un coleg.
Ancheta epidemiologică pentru cele 2 cazuri este în desfășurare, transmit reprezentanții INSP.
Radu Țincu, medic ATI la Spitalul Floreasca din Capitală, explica duminică, în cadrul emisiunii ”Dosar de politician”, de cerăspândirea tulpinii braziliene este un aspect care provoacă îngrijorarea specialiștilor.
”Ceea ce este îngrijorător este că varianta braziliană, care este ultima apărută, este prezentă în Marea Britanie,sunt șase persoane deja confirmatecu această variantă virală. Este o variantă virală care creează ceva mai multă îngrijorare lumii științifice pentru că în Brazilia s-a observat că cei care s-au vindecat de COVID-19 s-au reinfectat cu această variantă, ceea ce pune două semne de de întrebare: fie anticorpii nu mai sunt eficienți pentru această mutație, fie acele persoane și-au pierdut atât de repede imunitatea încât au putut să se reinfecteze la o perioadă de câteva luni”, a explicat Radu Țincu.
Pe 5 martie, autoritățile au anunțat și confirmarea, în România, a două cazuri de infectare cu tulpina din Africa de Sud. Unul dintre pacienți este din București, iar celălalt, din Pitești.Prezența tulpinii din Africa de Sud la pacienți din România a fost depistată în urma secvențierilor făcute într-un laborator MedLife. 93 de probe dintr-un lot au fost analizate aleatoriu și astfel s-a descoperit că două dintre probe conțin tulpina sud-africană.La alte 72 de probe din lotul analizat, specialiștii au identificat prezența tulpinii britanice.