Echinocțiu de toamnă 2020. Când are loc și cum ne afectează acest fenomen astronomic

Echinocțiu de toamnă 2020. Când are loc și cum ne afectează acest fenomen astronomic
Foto: Pixabay

Ca în fiecare an, la începutul ultimei decade a lunii septembrie atenția ne este îndreptată spre momentul în care pașim întoamna astronomică. Echinocțiului de toamnă 2020,când longitudinea astronomică a Soarelui atinge valoarea de 180°, va avea loc în data de 22 septembrie.

Echinocțiul de toamnă 2020 are loc în data de 22 septembrie, ora 16.31

Echinocţiul este momentul când ziua şi noaptea sunt egale în orice loc de pe Pământ.

Echinocţiul are loc de două ori pe an. Prima dată este momentul când Soarele traversează ecuatorul ceresc trecând din emisfera cerească sudică în cea nordică, în jurul datei de21 martie, reprezentând echinocţiul de primăvară în emisfera nordică şi echinocţiul de toamnă în cea sudică.

Echinocțiul de toamnă 2020 va avea loc pe 22 septmebrie.

Echinocțiul de toamnă

Punctul echinocțiului de toamnă, numit și „punct autumnal” , se află pe sfera cerească la intersecția eclipticii (ce reprezintă proiecția pe sfera cerească a planului orbitei Pământului) cu ecuatorul ceresc, pe care Soarele îl traversează la aceasta dată, trecând din emisfera nordică a sferei cerești în cea sudică, potrivit Observatorului Astronomic. Aflându-se deci la această data în dreptul ecuatorului ceresc, Soarele va răsări și va apune chiar în punctele cardinale est și vest,durata zilelor fiind astfel egală, indiferent de latitudine, cu cea a nopților. Singurele excepții le întâlnim în regiunile polare, în zona polului nord incepând lunga noapte polară, iar în cea a polului sud Soarele ivindu-se deasupra orizontului, timp de 6 luni, până la momentulechinocțiului de primavară.

În emisfera sudică a Pământului, data de 22 septembrie marchează începutul primaverii.

La latitudinile tarii noastre, în aceste zile Soarele va culmina la amiază la o înălțime medie de 45°, ceea ce reprezintă jumătatea distanței unghiulare dintre zenit si orizont.

Începând de la această dată, durata zilelor va continua să scadă, iar cea a nopților să crească, până la data de 21 decembrie, când va avea loc momentul solstițiului de iarnă.

Cum ne afectează echinocţiul de toamnă

Dacă vă simţiţi mai obosiţi sau mai trişti decât de obicei, să ştiţi că nu este nimic în neregulă cu dumneavoastră. Există o explicaţie. Echinocţiul de toamnă e de vină. Sau așa numita astenie de toamnă.

Aceasta dă asemenea stări, spun psihologii. Iar stările neplăcute ar putea persista săptămâni la rând.

Medicii specialisti nu pot preciza cu exactitate ce cauzeaza astenia de toamna, dar presupun ca este vorba despre aportul scazut de lumina naturala.

Simptomele asociate asteniei de toamnă sunt:

  • depresie: apatie, subapreciere, sentiment de vina, nefericire;

  • anxietate: neputinta de a face fata stresului;

  • schimbari ale starii de spirit: treceri bruste de la o stare de spirit la alta;

  • tulburari de somn: dorinta de a dormi foarte mult si dificultatea de a sta treaz pe parcursul zilei;

  • letargie: senzatia de oboseala si neputinta de a face fata activitatilor zilnice;

  • supraalimentarea: pofta excesiva de mancare si in special dulciuri sau junk food;

  • probleme de ordin social: iritabilitate si dorinta de a evita socializarea;

  • probleme sexuale: scaderea libidoului.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:53 - Tânără plimbată în lesă în cadrul unei gale în care bărbați luptă cu femei. Organizatorul: „Păi așa am făcut și eu cu soția, toate iubitele mele” / Fata: „Nu m-am simțit înjosită deloc”
21:41 - Bogdan Paraschiv, după aderarea deplină a României la Schengen: Ar trebui să se pună pe umerii Guvernului României o presiune mai mare prin asumarea unor investiții și mai mari în rețeaua de autostrăzi necesară (VIDEO)
21:34 - Accident grav la ieșirea din Ploiești. Nouă persoane au ajuns la spital
21:29 - Alimentele nesănătoase, interzise în unitățile de învățământ. Ce au și ce nu au voie elevii să mănânce
21:11 - Județul care va primi tilul de Regiune Gastronomică a Europei din 2027. Ce preparate au cucerit jurații
21:08 - Bonusul de Crăciun. Vești bune pentru acești angajați din România. Câţi bani vor primi la final de an
21:07 - S-a câștigat marele premiu la Loto 6/49, de peste 100.000 de euro. De unde a fost cumpărat biletul norocos și cât a costat
20:55 - Radu Miruță (USR): Noi suntem foarte atenți să ne convingem dacă cu adevărat se dorește, în acest proiect de coaliție, să se schimbe modul în care s-au condus lucrurile în România (VIDEO)
20:52 - Ilie Bolojan: Trebuie să discutăm deschis despre un singur candidat al coaliției la prezidențiale. Eu nu îmi doresc să candidez
20:41 - Primăria Capitalei, decizie care vizează proprietarii mașinilor hibrid. „A fost frumos cât a fost”