EXCLUSIV // O nouă descoperire științifică anunată săptămâna trecută ar putea indica existența vieții pe Planeta Venus. Este doar o ipoteză pe care cercetătorii o iau în calcul după ce particule de fosfină au fost descoperite în atmosfera acestei planete. Entuziasmul oamenilor de știință este dat de faptul că pe Pământ, fosfina (PH3) este produsă doar de organisme vii. Cu toate acestea, specialiștii precizează că prezența fosfinei în atmosfera planetei Venus poate fi explicată și prin existența unor mecanisme diferite de formare, necunoscute încă.
Despre acest subiect, Adrian Șonka, astronom și lector la Observatorul Astronomic din București, a precizat pentru B1.RO că asocierea fosfinei cu viața pe planeta Venus este o ipoteză frumoasă, însă condițiile de pe această Planetă fac aproape imposibilă existența vieții, cel puțin la suprafață. În ciuda acestui lucru nu trebui exclusă ipoteza existenței unor bacterii în atmosfera planetei, în condițiile în care temperaturile scad semnificativ la altitudini mari.
“Există produse pe care viața le lasă în urmă. Și nu mă refer aici la peturi în pădure sau gunoaie, ci la anumite gaze pe care organismele vii le lasă în timp ce trăiesc. S-a descoperit așa ceva prima oară pe Marte. Este vorba despre Metanul de pe Marte care se descompune repede, deci trebuie să aibă o sursă care să îl producă mereu. Acum avem noua descoperire din atmosfera planetei Venus, fosfina, care la fel poate să fie produsă și de viață. În mod normal se distruge dar probabil că ea este reîmprospătată de un proces.
Cel mai frumos ar fi pentru noi să ne gândim că ar fi viață. Pe Venus însă știm că este foarte greu ca viața să reziste. Sunt 460 de grade Celsius la suprafață, presiunea atmosferică este enormă, de parcă ai fi la 1 KM în ocean, deci nu ne așteptăm, dacă e să fie ceva, să existe pe suprafață. Dar poate să existe bacterii în atmosferă. Pe măsură ce urci în atmosferă se face mai frig și poate sunt condiții bune pentru asta. Deocamdată însă nu avem decât această informație că s-a descoperit acest gaz”, a explicat Andrei Șonka.
Acesta a subliniat însă că Fosfina poate fi explicată și de existența unor procese diferite, care nu există pe planeta noastră:
“Trebuie să ne gândim că Venus are o atmosferă total diferită de cea a Pământului, cu o chimie care nu se poate reproduce la noi și probabil că sunt și alte procese care produc gazul acesta, fosfina, deci trebuie să fim circumspecți”.