Fenomenul traficului și consumului de droguri s-a extins și a cuprins și zona unităților de învățământ, a declarat Cătălin Țone, expert antidrog, marți, pe B1 TV, la „Politica Zilei” cu Ioana Constantin.
Întrebat despre cazul din București, expertul a declarat: „Indiscutabil, fenomenul traficului și consumului de droguri s-a extins, a cuprins și zona unităților de învățământ. Minorii sunt cei care, de multe ori, sunt vizați de către traficanți pentru distribuția de droguri. Da, este un trend european, un trend mondial (…). Abordăm, pe lângă zona de combatere, și zona de prevenire”.
„Este formula clasică de agățare, cum spun ei, a minorilor (…), primele droguri sunt oferite gratuit, într-o anumită conjunctură, după care persoana minoră, în cazul nostru, sau chiar dacă nu e minoră, tânăr peste 18 ani, devine dependentă și apoi, cu resurse limitate, încearcă, fură din casă, cere bani de la părinți, mă rog, etape și etape, după care traficanții îi determină pe ei să comercializeze pentru a-și asigura doza zilnică”, a adăugat Cătălin Țone.
„Așa s-a întâmplat și în situația noastră, așa s-a întâmplat și în alte situații. Este modalitatea de extindere a rețelelor, pentru că rețelele de traficanți sunt interesate să aibă cât mai mulți consumatori pentru că înseamnă un câștig cât mai mare”, a continuat el.
Întrebat dacă autoritățile au primit informații despre acest caz direct de la școli sau mai degrabă a fost rezultatul unei destructurări mai ample, expertul antidrog a precizat: „A fost un cumul, atât pot să spun acum, a fost un cumul. Este clar că fenomenul este oarecum uniformizat”.