Avertisment de fake news din partea autorităților: Un site găzduit de Rusia a lansat în mediul online o știre falsă despre ”un TIR plin cu cadavre”

Avertisment de fake news din partea autorităților: Un site găzduit de Rusia a lansat în mediul online o știre falsă despre ”un TIR plin cu cadavre”
Foto: pixabay.com

Autoritățile au transmis, luni, un avertisment de fake news care s-a propagat, recent, în mediul online și care are la bază pandemia de coronavirus. Mai precis, un site găzduit de Rusia a lansat o știre falsă despre ”un TIR plin cu cadavre”.

Fake news: „Un TIR plin cu cadavre a fost depistat azi dimineață în Capitală”

Potrivit autorităților, mai multe articole false au fost propagate în mediul online, printre acestea numărându-se și o știre cu titlul: „Un TIR plin cu cadavre a fost depistat azi dimineață în Capitală! 250 de persoane se presupune că toți sunt morți de Covid”.

Astfel, în textul fake news-ului este vorba de menționează, conform unu comunicat, că:„250 de cadavre au plecat la drum într-un tir! ”Nu sunt gunoaie, au nume!

Valul de virus ce loveste tara noastra de ceva vreme, a atins cote incredibile: morgile au ajuns să fie pline, iar spitalele țin cadavrele în camioane frigorifice.

Azi dimineata, un tir cu 250 de corpuri puse în saci de plastic, a plecat la drum prin capitala, unde se indrepta acesta deocamdata nu se cunoaste.

Soferul a fist retinut pentru 72 de ore, politia a deschis un dosar pe acest caz, urmeaza a fi stabilite toate circumstantele incidentului. Autoritatile inca nu au venit cu o explicatie…”

Autoritățile mai spun că știrea falsă este ilustrată cu o imagine din 2018, din Guadalajara (Mexic), în care este surprinsă partea din spate a unor camioane frigorifice în care se află cadavre învelite în folii negre de plastic.

”Precizăm faptul că aceste informații prezentate în articol sunt complet false!”, au declarat autoritățile.

Cum s-a viralizat fake news-ul pe rețelele de socializare

Informațiile false au fost puse în circulație în limba română, de pe platforme găzduite în Federația Rusă, care sunt propagate pe rețelele de socializare.

”Este cazul site-ului http://antenanews.xyz/, care obligă utilizatorul, pentru a putea citi conținutul materialelor, să distribuie materialele prin intermediul Facebook”, conform autorităților.

În acest context, autoritățile fac apel ca acest tip de articole să nu fie distribuite pe paginile de socializare ”întrucât o astfel de conduită contribuie la răspândirea de informații false și determină comportamente sociale nejustificate”.

Teorii ale conspirației și fake-news-uri legate de coronavirus

În contextul pandemiei de coronavirus, în mediul online s-au viralizat tot mai multe teorii ale conspirației și fake news-uri.

Astfel că, pe rețelele de socializare se răspândise informația conform căreia termoscanerele ”fură” datele personale sau afectează modul în care funcționează creierul.

Totodată, au apărut fake news-uri care menționau că măștile de protecție îmbolnăvesc oamenii sau o teorie care pretindea că se dau bani pentru ca oamenii să accepte ca pe certificatele de deces ale rudelor să se menționeze că s-au stins din viață după ce au fost testați pozitiv pentru coronavirus.

Raed Arafat, mesaj dur pentru cei care spun că pandemia de Covid-19 nu există

Marți, șeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a transmis un mesaj tuturor celor care cred că pandemia de SARS-CoV-2 nu există.

Acesta a menționat că în ultima perioadă a asistat la discuții și atacuri pe rețelele de socializare și în media în care ”personaje care nu au niciun habar ce inseamna medicina, ce inseamna pandemia si ce inseamna virusul cu care ne confruntam pun la indoiala actiunile medicilor si ale autoritatilor fara sa stie ce inseamna poregatire si raspuns in astfel de situatii, sau ce inseamna asumarea raspunderii de catre cei care iau deciziile cele mai grele in aceasta perioada”.

”Invit pe cei care pun la indoiala situatia in care ne aflam, mai ales cei care spun insistent ca este vorba de o „farsa”, sa priveasca in ochi familiile celor cazuti la datorie, si sa le spuna direct ca rudele lor au cazut la datorie din cauza unei „farse”!”, a adăugat Raed Arafat pe Facebook.

Urmăriți B1TV.ro și pe