Oamenii de ştiinţă de la Şcoala de Medicină din cadrul Universităţii San Diego din California, au ajuns la concluzia că femeile care devin mame pentru prima oară la o vârstă mai înaintată au şanse să trăiască mai mult, scrie medicalnewstoday.com.
Ei audescoperit că54% dintre participantele la studiu care au dat naştere primului copil după vârsta de 25 de ani aveau mai multe şanse să ajungă la etatea de 90 de ani.Un alt aspect destul de important și ținut cont este că majoritatea femeilor care au ajuns la această vârstă înaintată, făceau parte din categoria fameilor cu studii superioare, erau căsătorite şi aveau un venit mai mare.
O altă observație ce trebuie luată în calcul este aceea că femeile care aveau între două şi patru sarcini aveau mai multe şanse de a trăi cel puţin 90 de ani, în comparaţie cu cele cu o singură sarcină.
Însă doctorii atrag totuşi atenţia căaceste concluzii nu trebuie privite ca o încurajare de amânare a momentului sarcinii.
„Descoperirea noastră nu sugerează faptul că femeile ar trebui să întârzie momentul primei sarcini din cauza riscului de complicaţii obstretice, printre care se numărădiabetul gestaţional şihipertensiunea, care sunt tot mai des întâlnite la vârste materne înaintate'', a declaratdr. Shadyab.
În mod normal, în timpul sarcinii cresc concentrațiile unor hormoni din corpul mamei, cum ar fi estrogen, progesteron, oxitocină, prolactină, cortizol, și unele endorfine.
Unele studii au legat niveluri mai ridicate de estradiol și cortizol, cu o atenție mai mică și au sugerat că mamele pot avea memoria verbala mai saracăîn timpul sarcinii.