Marii beneficiari ai procesului de retrocedare a proprietăților confiscate de comuniști, au fost, în ultimii 25 de ani, unii oameni de afaceri care cumpărau drepturile litigioase și aveau prioritate în fața celor care hotărau cine să primească mai repede despăgubirile de la stat. Astfel, exista un mencanism bine pus la punct, prin care samsari, avocați și oameni politici s-au îmbogățit cu sute de milioane de euro în dauna statului român, potrivit unei analize publicate pe Hotnews.ro.
Acest proces de restituire și despăgubirie s-a desfășurat în baza a două acte normative: Legea 18/1991, pentru fondul funciar, și Legea 10/2001, pentru casele naționalizate.
Cu legile în mâna, foștii proprietari sau urmașii lor mergeau la primărie să-și ceară proprietățile. În unele cazuri, își primeau proprietățile în natură. Complicațiile apăreau însă când restituirea nu se putea face în natură. Atunci, proprietarii de drept urmau să primească alte imobile la schimb, dar, dacă nici acestea nu erau disponibile, se acordau despăgubiri în bani și, mai târziu, în titluri la Fondul Proprietatea. Cazul era apoi transmis la prefectură, care trebuia să faca un control de legalitate.
Petenții erau trimiși mai departe la Autoritatea Naționala pentru Restituirea Proprietăților, din subordinea Guvernului.
Aici interveneau așa-numiții „samsari de terenuri”. Ei ofereau o suma consistentă, tentantă pentru proprietarii sau moștenitorii de drept, dar mult mai mică decât valoarea reală a despăgubirilor pe care aceștia trebuii să le primească de la stat. Astfel, „samsarii” cumpărau drepturile litigioase ale celor în drept, pentru ca apoi să ia ei despăgubirea.
În mod normal, ANRP soluționa dosarele în ordine aleatoare. însă autoritatea putea rezolva cu prioritate așa-numitele „cazuri sociale”, în special în situația unor persoane cu dizabilități. Așa se face că avocați cu relații în politică reușeau să-i bage în față pe unii solicitanți, după ce le scoateau, la medici, certificate medicale de persoane cu dizabilități. După ce ANRP le soluționa solicitanților de drept dosarele prioritar, aceiați avocați sau „samsari” pentru care lucrau aceștia cumpărau drepturile litigioase pentru a lua ei despăgubirile când se făcea plata.
Pe lângă rezolvarea dosarelor „peste rând”, la ANRP miza stătea în evaluare. Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor (CCSD), din cadrul ANRP, era cea care stabilea ce despăgubiri le reveneau proprietarilor.
În baza unor evaluări făcute de experți evaluatori independenți, ei aprobau despăgubirile. O astfel de expertiză care costa în jur de 250 de euro, putea aduce zeci de milioane de euro unui „samsar”. De multe ori, expertizele erau umflate ăi de zece ori, au declarat, pentru HotNews surse din sistem.
Potrivit unui control efectuat de Curtea de Conturi la ANRP în perioada 2007-2012, statul a acordat despăgubiri de circa 3 miliarde de euro în acțiuni la Fondul Proprietatea. Dintr-un total de aproape 25.000 de dosare de despăgubiri depuse la ANRP au ajuns efectiv la plata circa 7.400.
Unul dintre cei mai mari cumpărători de drepturi litigioase pe Legea 18/1991, care se pare că a facut un adevarat bussines din aceasta activitate, este Gheorghe Stelian, care a plătit pentru drepturile litigioase circa 6 milioane lei, iar valoarea bunurilor obținute s-a ridicat 377 milioane lei.