Deși medicii au emis încă de la începutul verii o serie de recomandări privind sariturile în apă, au existat și anul acesta, la fel ca în anii precedenți, zeci de tineri care au rămas paralizați pe viata la varste foarte fragede, scrie BZI.
Medicii neurologi au observat o creștere alarmantă a acestor cazuri și au avertizat asupra riscurilor la care se expun tinerii, vânători de senzații tari. Fracturile de coloană cervicală sunt cele mai grave, iar pacienții au șanse minime de supraviețuire.
„Din pacate, si in acest an au fost pacienti care, nesocotind adancimea corecta a unui bazin de inot, a unei ape curgatoare, a unui lac sau a unei piscine, s-au aruncat cu capul inainte si in urma impactului cu solul s-a produs, de obicei, o miscare de extensie a capului si anume, capul a fost dat pe sapte. In aceste cazuri, coloana cervicala se rupe. Totodata, se fractureaza si maduva spinarii, care este extrem de fragila. Din cauza impactului, maduva este lovita si distrusa, astfel incat centrii care se afla la nivelul maduvei cervicale nu mai pot coordona, printre altele, o parte dintre miscarile respiratorii, iar pe de alta parte, fluxurile nervoase care vin de la nivelul creierului catre membre nu mai pot fi transmise, nu mai au sensibilitate. Exista o intrerupere totala la nivelul maduvei cervicale. Impulsurile care vin permanent la omul normal nu se mai transmit la creier, astfel dispare orice sensibilitate. Vorbim despre un pacient, care de la gat in jos nu mai are nicio sensibilitate. Pe corpul sau se poate efectua si o operatie, iar el nu simte absolut nimic”, a specificat dr. Florin Gramada, purtator de cuvant al Spitalului „Prof. Dr. Nicolae Oblu”, Iasi.