Guvernul a aprobat introducerea a 16 substanţe noi pe lista de medicamente compensate şi gratuite

Guvernul a aprobat introducerea a 16 substanţe noi pe lista de medicamente compensate şi gratuite

Guvernul a hotărât introducerea a 16 noi molecule pe lista medicamentelor compensate şi gratuite.

Moleculele sunt destinate tratării mai multor tipuri de afecţiuni – oncologice, astm bronşic, poliartrită reumatoidă, afecţiuni care ţin de HIV/SIDA, dermatită atopică gravă sau tuberculoză, informează Agerpres.

„Astăzi au fost introduse 16 molecule noi în lista de medicamente compensate şi gratuite, prin intermediul unei Hotărâri de Guvern. Medicamentele sunt destinate pentru tratamentul mai multor afecţiuni, cum ar fi afecţiuni oncologice, astm bronşic, poliartrită reumatoidă, afecţiuni care ţin de HIV/SIDA, dermatită atopică gravă sau tuberculoză. Dintre aceste 16 molecule noi, trei sunt destinate tratamentelor pentru afecţiuni oncologice şi sunt incluse în lista de medicamente gratuite, nouă molecule sunt destinate pentru tratamentul tuberculozei multidrog rezistente şi mai sunt molecule care tratează diferite afecţiuni, e vorba despre medicamente antivirale, medicamente antiinflamatorii”, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu, într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.

De asemenea, Barbu a explicat că pe lista moleculelor figurează şi una folosită pentru pacienţii care beneficiază de transplant.

„Adică sunt molecule care ajută pacienţii să suporte mai bine transplantul, să nu rejecteze respectivul organ”, a adăugat purtătorul de cuvânt al Guvernului.