Investigaţii arheologice în judeţul Tulcea, pentru deshumarea unor foşti deţinuţi politici decedați în lagărul de muncă

Investigaţii arheologice în judeţul Tulcea, pentru deshumarea unor foşti deţinuţi politici decedați în lagărul de muncă
Foto: romanialibera.ro

Mai multe investigații arheologice au început luni, în colonia penitenciară de la Periprava, judeţul Tulcea, pentru descoperirea și deshumarea foștilor deținuți politici din perimetrul atualului cimitir al satului.

Potrivit IICCMER, în perioada 1959-1964, la Periprava au fost înhumaţi mulţi foşti deţinuţi politici decedaţi în colonia de muncă, amplasamentul cimitirului deţinuţilor fiind stabilit pe baza informaţiilor obţinute de la localnicii mai în vârstă ai satului, precum şi de la câţiva foşti angajaţi ai coloniei penitenciare.

Potrivit cercetărilor începute în anul 2013, precum și din mărturiile făcute de diferiți deținuși politici internați în colonia penitenciară de la Periprava arată că decesele au fost cauzate în mare parte de înfometare, de frigul din sezonul rece, de lipsa apei potabile şi a asistenţei medicale, de accidente survenite în condiţii de muncă istovitoare şi de regimul de detenţie pe care mulţi l-au îndurat în lagărele şi închisorile unde au fost încarceraţi anterior.

“Printre cei răspunzători, în diferite grade, pentru ceea ce s-a întâmplat în colonia de la Periprava se află mai multe persoane, de la comandanți, șefi de secții, personal sanitar și administrativ și până la simpli gardieni, care în virtutea funcțiilor au ordonat, tolerat sau aplicat un regim de detenție, care avea ca principal scop distrugerea rezistenței fizice și morale a deținuților, iar în cazul celor ale căror resurse de viață se epuizau, decesul. Există, de asemenea, vinovăția indiscutabilă a înalților responsabili din conducerea Ministerului Afacerilor Interne și, în ultimă instanță, a liderilor de partid și de stat din acea perioadă, asemenea practici fiind dictate sau sugerate pe cale ierarhică”, se arată în comunicat.

Scheletele vor fi analizate indicidual pentru a realiza toate testele DNA  în vederea stabilirii identității persoanelor decedate.

Cercetările vor fi efectuate de un colectiv de arheologi și istorici de la IICCMER în prezența reprezentanților Parchetului Militar și ai altor instituții ale statului.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`