Irina Margareta Nistor, despre documentarul „Colectiv”, dublu nominalizat la Oscar: „Totul a pornit de la o nenorocire pe care o simțim în continuare ca pe o rană deschisă și infectată” (VIDEO)

Irina Margareta Nistor, despre documentarul „Colectiv”, dublu nominalizat la Oscar: „Totul a pornit de la o nenorocire pe care o simțim în continuare ca pe o rană deschisă și infectată” (VIDEO)
Captură Video - Collective - Official Trailer

Irina Margareta Nistor, cel mai cunoscut critic de film din România, a vorbit luni seară, pentru B1 TV, despre dubla nominalizare la Premiile Oscar primită de „Colectiv”. Documentarul, regizat de Alexander Nanau, a fost selectat la categoriile „Cel mai bun lungmetraj documentar” şi „Cel mai bun lungmetraj internaţional”.

Collective – Official Trailer

Irina Margareta Nistor, despre nominalizarea documentarului „Colectiv” la Premiile Oscar

„Mă gândeam că e un fel de vaccin cu puțină speranță, chiar dacă e un film extrem de dramatic. Pe de altă parte, personajul pozitiv din film e chiar actualul ministru al Sănătății (Vlad Voiculescu), deci e altă fațetă. Se vorbește mult despre ziariști. Cătălin Tolontan e, la rândul său, unul dintre personajele-cheie și, bineînțeles, despre Colectiv.

Cum spun de fiecare dată, aș fi vrut ceva mai mult să vorbim despre asta, adică să se vorbească despre asta în film. Dar e o imagine care, per total, cred că funcționează în absolut orice țară în acest moemnt când toți ne uităm la știri și știm că suntem cu ochii pe spitale. Ne uităm mai puțin la seriale cu spitale, că deja trăim în fiecare zi niște momente foarte complicate”, a declarat Irina Margareta Nistor, pentru B1 TV.

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.

Despre acuzațiile unora cum că iar ieșim în lume cu o imagine proastă, criticul de film a susținut: „Dacă luăm toată lista cu nominalizările, o să vedem că absolut din toate țările filmele tot în direcția asta merg. Sunt filme dramatice. Că ne oprim la „The Father” sau „Nomadland”, niciunul nu arată o imagine poleită a lumii de dincolo, că nici nu ai cum să construiești mai ales atunci când îți dorești foarte tare să schimbi ceva prin documentarul tău. Că aici nu vorbim de un film de ficțiune ci, dimpotrivă, despre un film foarte realist pentru ce s-a întâmplat și ce ar fi trebuit să se schimbe. Poate că odată cu un Oscar se vor mai modifica niște lucruri, să fie așa, un aer altfel…”.

„Acum e dreptul spectatorului obișnuit să intre inclusiv în redacție, să vadă toate frământările, cum se poate lucra, deci sunt detalii care sunt importante de știut, să nu avem impresia că lucrurile sunt foarte simple, că sunt meserii complicate și totul a pornit de la o nenorocire pe care o simțim în continuare tot ca pe o rană deschisă și infectată”, a mai spus Nistor despre documentar.

În opinia sa, la categoria şi „Cel mai bun lungmetraj internaţional”, „Colectiv” are un adversar puternic – „Another Round” (Danemarca), desemnat deja cel mai bun film străin la Premiile Cesar. În schimb, la categoria „Cel mai bun lungmetraj documentar”, „cred că e cel mai solid dintre toate de acolo”.

Ceremonia de decernare a premiilor Oscar este programată pentru data de 25 aprilie.

Lista completă a nominalizărilor laOscar 2021poate fi consultatăAICI

Pe 9 martie, documentarul ”Colectiv”a fost nominalizatși la premiile BAFTA, marcând și de această dată o premieră.

Urmăriți B1TV.ro și pe