Judecătorul Cristi Dănileț afirmă, pe pagina sa de facebook, că dezbaterile parlamentare ”trebuie să se limiteze la natura acțiunilor”, și să evite să se transforme într-un for judiciar.
”Numai in ultima lună au fost trei situații în care Parlamentul a blocat începerea urmării penale, respectiv a impiedicat luarea unor măsuri procesuale – atribuții care aparțin exclusiv organelor judiciare – invocandu-se imunitatea.
Hotărârile Parlamentului din aceste cazuri nu sunt motivate, or imunitatea este incidentă numai în anumite cazuri.
Dezbaterile din Parlament trebuie să se limiteze la natura acțiunilor – politice sau nu – ale celor cercetați. Or, sub umbrela imunității politice am văzut că se dezbate chiar legalitatea sau temeinicia unor cauze penale, Parlamentul transformându-se astfel el însuși într-un for judiciar.
In momentul de față sunt persoane care sunt puse în afara mecanismului legal al răspunderii penale, așadar avem oameni care se situează deasupra legii.
Ceea ce impune o reacție a CSM, organismul care este garantul independenței justiției”, este postarea de pe rețeaua de socializare.
Un alt punct de vedere referitor la imunitatea aleșilor a venit joi, din partea vicepreședintelui CSM, Bogdan Gabor, care a spus că toți cetățenii sunt egali în fața legii, iar principiul separării puterilor în stat trebuie respectat. (Detalii AICI)