Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului este pe 14 noiembrie, cu o zi înainte de intrarea în Postul Crăciunului. În această zi, creștinii petrec alături de familie.
Luni, 14 noiembrie, se lasă sec pentru Postul Crăciunului. Lăsata Secului pentru Postul Crăciunului are loc în seara zilei de 14 noiembrie, însă, dacă această dată cade miercurea sau vinerea, se lasă sec cu o zi înainte. Postul Crăciunului începe pe 15 decembrie și se încheie pe 24 decembrie.
În acest post se obișnuieste ca toți credinciosii săposteascăde carne, brânzăși ouă, în timp ce lunea miercurea și vinerea se consumămâncare fără uleiși fără vin. În zilele de marți și joi se face dezlegare la untdelemn și vin. Mai mult, sâmbetele și duminicile, pânăpe 20 decembrie inclusiv se dezleagăde untdelemn, pește și vin.
Potrivitmonitorulexpress.ro, la masa de Lăsata Secului se strâng rudele apropiate sau prietenii şi se desfată cu fe și fel de bucate gustoase: ciorbă, fripturi, plăcinte şi vin. Acesta este un obicei care se ţine caapărare de boli, lovituri sau protejarea holdelor de grindină. Acumse fac şi ultimile nunţi până la sărbătorile de iarnă, pentru că de pe 15 noiembrie, începe Postul Crăciunului.
La ţară, uşile şi ferestrele caselor, dar şi porţile gospodăriilor, sunt unse cu usturoi, pentru că spiritele rele să fie alungate. Uneori, relele se alungă şi prin zgomote şi împuşcături.
Firimiturile rămase de la ospăţul Lăsatului Secului se aruncă la păsările sălbatice, pentru că suratele lor de toate neamurile să nu strice recoltele viitoare. Vasele din casă în care s-au gătit bucatele de Lăsatul Secului se spală şi se lasă în noaptea cu gură în jos, pentru a nu intră în ele spiritele rele. Un alt obicei se referă la prezicerea vremii după pieptul găinii tăiate pentru această masă festivă. Dacă pieptul e gras, iarna va fi grea, iar dacă estesubţire va fi uşoară şi vara plină de rod.