Legea fugarilor, posibil neconstituțională. Ce au găsit judecătorii Înaltei Curți? Augustin Zegrean, fost președinte al CCR, îi contrazice: Eu spun că nu (VIDEO)

Legea fugarilor, posibil neconstituțională. Ce au găsit judecătorii Înaltei Curți? Augustin Zegrean, fost președinte al CCR, îi contrazice: Eu spun că nu (VIDEO)
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Augustin Zegrean, fost președinte al CCR, a comentat în emisiunea Politica Zilei, moderată de Ioana Constantin, legea fugarilor care ar putea să fie declarată neconstituțională.

Iată ce spune Augustin Zegrean despre această lege.

“Legii acesteia nu-i găsesc niciun motiv de neconstituționalitate, dar pentru că 90 de judecători de la Înalta Curte au spus că este neconstituțională și că trebuie sesizată Curtea Constituțională, voi fi și eu puțin mai circumspect.

Ce au găsit judecătorii Înaltei Curți, au găsit că s-ar aplica retroactiv. Eu spun că nu, pentru că legea le dă termen celor fugari, cum le ziceți dumneavoastră, cei care nu s-au predat, nu s-au prezentat pentru executarea pedepsei, ca în 7 zile să se predea și să înceapă executarea pedepsei. Dacă nu se predau în cele 7 zile, nu li se adaugă la pedeapsă. Se constituie un nou dosar penal. Se consideră că au comis infracțiunea de evadare, sunt cercetați, judecați și condamnați pentru evadare și pot să mai primească încă o pedeapsă de la 6 luni la 3 ani, care se adaugă la pedeapsa pe care n-au început încă să o execute.

Deci, dacă în aceste 7 zile ei se prezintă, nu este nicio problemă. Ei vor considera că s-au prezentat în termen și nu le va mai face nimeni nimic, dacă nu se prezintă, asta este, știu că pedeapsa e definitiv aplicată și hotărârea e definitivă și trebuie executată. Rezolvarea acestei pedepse nu este fuga”.

Zegrean consideră că o astfel de lege nu ar avea de ce să fie oprită sau întoarsă de CCR.

“Da, eu așa consider. Aplicarea ei se va face în felul în care v-am spus deja, deci nu automat el primește 3 ani, se adaugă la pedeapsă. Îi face un nou dosar, vor face urmărire penală, se fac toate cele, va dura încă luni de zile până când faci procedură cu el, pe unde o fi, până se judecă, până se face apel, recurs, deci se poate amâna mult și bine.

Dar eu cred că asta nu înseamnă că are efectul retroactiv. Pentru că pedeapsa pe care el a primit-o n-ar nicio treabă cu ce se întâmplă aici în țară, după ce va veni și va fi adus și o să i se aplice o nouă sancțiune pentru evadare. Este o nouă faptă pentru care primește o nouă pedeapsă”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`