Premierul Ludovic Orban a declarat, sâmbătă, că își dorește ca în cel mult un an să se ajungă la informatizarea caselor de pensii, astfel încât cetățenii să poată depună documentele online și să nu mai fie nevoie de sedii fizice. Aflat, sâmbătă, într-o vizită la Onești, prim-ministrul a acuzat PSD că a desființat sediul Casei de Pensii din oraș, precizând că a fost rugat să facă demersuri pentru redeschiderea filialei, în condițiile în care oamenii sunt acum nevoiți să meargă la Bacău pentru a-și depune dosarele de pensionare.
„Am întrebat de ce au luat Casa de Pensii de aici, de ce să bată drumul toţi cei care vor să-şi depună dosare de pensionare, să bată drumul până la Bacău? Că nu le convenea conducerea celor de la PSD, ăsta a fost motivul”, a spus Orban, adăugând că va discuta cu ministrul Muncii, Violeta Alexandru, despre redeschiderea Casei de Pensii din Onești.
„Visul meu este ca în maxim un an de zile să nu mai fie nevoie de sedii fizice unde să te duci cu hârtii, cu dosare, ci totul să se poată face online, platformele să fie interoperabile. Sunt convins că aşa se va întâmpla şi că oamenii nu vor mai trebui să stea pe la cozi, să întocmească dosare, să piardă vremea, timpul şi nervii în faţa unor funcţionari care multe ori nu au chef să-i servească”, a mai spus Ludovic Orban.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
La jumătatea lunii august, Violeta Alexandru anunța că Agenţia Națională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM), Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială (ANPIS) și Casa Națională de Pensii Publice (CNPP) sunt pregătite să primească și să proceseze în format electronic cererile și documentele necesare.
„Nu a fost ușor să facem acest mecanism să funcționeze. Multe ore de muncă și discuții despre procedurile legale necesare, despre limitările tehnice și despre cum trebuie să putem face lucrurile cât mai simple pentru cetățean. Să le facem oamenilor viața cât mai simplă, să nu mai fie contactul cu administrația o povară, asta îmi doresc. Nu renunț până nu reușesc tot ceea ce știu că #sepoate înMinisterul Muncii. MMPS va ajunge un exemplu de schimbare pentru binele cetățenilor, la finalul mandatului meu”, a preciza atunci, ministrul Muncii, între-o postare pe Facebook.
Între timp, în cursul acestei săptămâni, aleșii din Comisiile de buget din Parlament au abrogat, la propunerea PSD, articolul din rectificarea bugetară privind majorarea punctului de pensie cu 14%, în acest fel rămânând în vigoare legea sistemului public de pensii care prevede o creștere cu 40%.
Concret, s-a luat decizia menținerii punctului de pensie la valoarea de 1.775 lei, ”în scopul păstrării calendarului privind majorarea punctului de pensie până la intrarea în vigoare în integralitate a legii referitoare la sistemul public de pensii”.
Întrebat în cadrul conferinței de presă de miercuri în legătură cu proiectul rectificării bugetare, președintele Klaus Iohannis a precizat: „Trebuie să ținem cont de constrângerile bugetare și aceste creșteri vor fi posibile în momentul în care bugetul țării va permite astfel de creșteri. În acest moment, tot ce s-a putut s-a realizat. Alocațiile copiilor vor crește, sunt deja crescute și vor crește în continuare în etape. Pensiile au crescut. De la 1 septembrie, pensiile românilor au crescut cu 14%. Este un fapt, se pot număra banii. Atât a hotărât Guvernul să se întâmple în acest an. În momentul în care bugetul va permite noi creșteri, evident că ele vor fi puse în operă”.