Medicii de ambulatoriu au ieșit în fața unităților sanitare și protestează. În stradă se pregătesc să iasă și medicii de familie. Cu toți sunt nemulțumiți de un proiect pus în dezbatere de Casa Națională de Sănătate (CNAS) prin care bugetul lor va fi redus cu 30%, de la 1 februarie.
Circa 4.000 de medici de familie îndeplinesc vârsta de pensionare și mulți amenință că vor ieși la pensie dacă li se taie din bani. Asta în contextul în care sistemul sanitar se confruntă deja cu un acut deficit de medici.
„Nemulțumirea mea și a colegilor mei este că ne trezim că pierdem o treime din veniturile pe care le avem la cabinet. În vară ne-am trezit așa pe nepusă masă și cu multă bucurie cu o creștere semnificativă a veniturilor noastre la cabinet. Ne-am bucurat, nu știam de unde vine dar era ceva care ceream de foarte mult timp. Ne-am bucurat de el vreo jumătate de an și vedem că ni se ia înapoi.
În 2023, medicina de familie a primit 4,8 miliarde de lei. Acum, în 2024, ni se va da cu aproape un miliard mai puțin. Aceasta înseamnă o scădere cu circa 30% a veniturilor medicilor de familie. Asta înseamnă că avem probleme cu salariații noștri, asistente, femeia de servici etc. Probabil că vom tăia din salarii, probabil că unii vor închide cabinetele medicale și va crește acel deficit de medici”, a declarat, pentru Digi24, Valentin Pantea, medic de familie din județul Bihor.
Mulți dintre medicii de familie aflați în pragul vârstei de pensionare amenință că se vor retrage din activitate dacă proiectul CNAS va deveni realitate din 1 feberuarie. Asta în contextul în care și acum sunt sute de localități în România care nu au nici măcar un medic.
Această nouă problemă a apărut la doar câteva zile după ce Guvernul abia a reușit să dezamorseze o altă criză, deblocând mii de posturi vacante din spitale.