Medicul Adrian Marinescu: ”În Terapie Intensivă a fost o creștere constantă. La ”Matei Balș”, se eliberează unul-două locuri la Terapie Intensivă, dar se ocupă repede”

Medicul Adrian Marinescu: ''În Terapie Intensivă a fost o creștere constantă. La ''Matei Balș'', se eliberează unul-două locuri la Terapie Intensivă, dar se ocupă repede''
Foto: https://www.facebook.com/Dr-Adrian-Marinescu

Adrian Marinescu, medic la Institutul de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, a vorbit, pentru Libertatea, despre situația îngrijorătoare din secțiile de Terapie Intensivădin spitalele care tratează pacienți cu COVID-19, unde rata mortalitățiieste de 61%.

”În Terapie Intensivă a fost o creștere constantă. Dacă vom avea mulți pacienți cu stare gravă, atunci vom avea și o rată mare de decese. La ”Matei Balș”, se eliberează unul-două locuri la Terapie Intensivă, dar se ocupă repede. Din fericire, la ”Matei Balș” nu s-a pus problema ca niciun pacient să nu fie rezolvat. La noi, fiind puține locuri în Terapie Intensivă, ajung mai mulți pacienți să fie intubați și ventilați invaziv. Cei care sunt intubați ajung la ATI în fază terminală. Din păcate, când ajung în acest punct rata de supraviețuire e foarte mică.

De aceea rata mortalității celor intubați este mare în România. La ”Matei Balș” rata generală de mortalitate nu depășeste 2,5% pe toată perioada de pandemie. Dacă ne referim strict la Terapie Intensivă și la cei intubați, lucrurile stau altfel. Cu siguranță rata mortalității e mai mare. Nu toți ajung să fie însă intubați la ATI. Cu toate astea, nu putem spune că intubare înseamnă deces. Pacienții cu forme ușoare sau medii cu coronavirius se pot trata și acasă, cu o monitarizare corectă. Cu ajutorul medicului de familie se poate lua cea mai bună variantă. Nu trebuie să așteptăm să ne simțim rău. Este imposibil ca 10.000 de pacenți să fie toți evaluați la spital într-o zi sau două.”, a spus Adrian Marinescu, medic infecționist laInstitutul de Boli Infecțioase ”Matei Balș”, la Libertatea.

Care este situația în spitalele din România

La data de 3 noiembrie, Ministerul Sănătății a solicitat DSP-urilorsă ceară din spitale rapoarte privind numărul persoanelor decedate de COVID-19 pe secție, în ATI și intubați invaziz sau non-invaziv.

Până pe 5 noiembrie, la Spitalul Marius Nasta din București au fost internați 967 de pacienți, iar 127 au ajuns în ATI. Tot aici, dintre aceștia 44 au necesitat intubare invazivă, dar doar 2 dintre ei au supraviețuit.

„Până pe 5 noiembrie, în Spitalul de Pnaumoftiziologie Marius Nasta, au fost internați 967 de pacienți confirmați cu COVID dintre care 127 au ajuns în secția de Anestezie Terapie Intensivă. 44 au necesitat ventilație mecanică invazivă, prin intubare, iar 42 au decedat. Doar doi au supraviețuit și au fost detubați. Totalul deceselor, socotind și puținii oameni care au murit pe secții și cei de la ATI, intubați sau nu, este de 83”, a precizat managerul Institutului Marius Nasta, Beatrice Mahler, pentru Libertatea.

În total, la Marius Nasta au fost înregistrate 83 de decese, iar 5 dintre ele pe secție, restul fiind în ATI. Mahler a explicat pentru sursa citată că aceștia „au fost pacienți a căror stare s-a degradat extrem de rapid, au făcut infarct și au intrat în stop cardio-respirator. Toți aveau și alte afecțiuni, în special oncologice”.

  • Rata mortalității, pentru oamenii internați este de 8,5%
  • Rata mortalității pentru pacienții ajunși în ATI este de 61%
  • Rata mortalității în cazul pacienților intubați invaziv în ATI este de 95%

La Spitalul Victor Babeș, medicul Emilian Imbri susține că pacienții care ajung în ATI au șanse mici de supraviețuire, dar nu are aceste în acest moment.

„Nu am aceste date, dar în general, pacienții intubați nu supraviețuiesc. Avem câteva cazuri fericite, de pacienți care s-au întors pe secție. Nu putem spune că intubarea este echivalentă cu decesul, dar de cele mai multe ori, nici prin ventilația mecanică invazivă nu se obține o redresare a funcției respiratorii și atunci pacientul dezvoltă o insuficiență multiplă de organe”, a explicat el.

Medicul Emilian Imbri susține că au avutîn jur de 7.000 de pacienți cu COVID-19 internați și în jur de 200 de decese.

Situația este îngrijorătoare și la Iași.

„La noi, rata mortalității la totalul de 3.500 de pacienți internați până acum a ajuns la 5,8% și trendul este unul crescător deoarece ajung în spital mai mulți bolnavi cu forme grave. În cazul pacienților intubați, situația nu e grozavă. Sunt cazuri critice cu un final tragic. Avem și câteva cazuri care au supraviețuit, sunt puține, le numeri pe degetele unei mâini”,a mărturisit Carmen Dorobăț, managerul Spitalului Sfânta Parascheva din Iași.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`