Medicul Radu Țincu, despre infectarea cu COVID-19: „Din păcate, la tineri, formele severe sunt determinate de o furtună de molecule inflamatorii”

Medicul Radu Țincu, despre infectarea cu COVID-19: „Din păcate, la tineri, formele severe sunt determinate de o furtună de molecule inflamatorii”

În contextul în care vârsta pacienţilor cu forme grave de COVID-19 a scăzut în ultima perioadă, iar tot mai multe persoane de până în 40 de ani fac forme severe de boală, medicul Radu Ţincu de la Spitalul de Urgență Floreasca din Capitală a oferit câteva lămuriri.

Acesta spune că formele severe de coronavirus la tineri sunt determinate de o furtună de molecule inflamatorii.

Medicul Radu Țincu, despre infectarea cu COVID-19 la tineri

Medicul este de părere că perioada concediilor, reluarea serviciului, dar şi începutul anului şcolar sunt factori care au favorizat infectarea populației tinere și active. Mai mult, o parte din ei au chiar o predispoziţie genetică spre a face forme mai grave de boală.

Din păcate, la tineri, formele severe sunt determinate de o furtună de molecule inflamatorii. Se pare că această furtună de citokine proinflamatorii este condiţionată de genetica ficăruia dintre noi, astfel încât nu se poate previziona care persoane vor dezvolta o formă fulminantă de COVID19 şi care nu.

Toate organele vor fi afectate de prezenţa acestor molecule inflamatorii, şi, de fapt, organismul intră într-un cerc vicios în care virusul este doar un punct de plecare, urmează descărcarea aceasta de molecule inflamatorii care vor duce organismul într-o degringoladă, toate funcţiile lui vor fi afectate”, a explicat Dr. Radu Ţincu, medic specialist ATI -Toxicologie de la Spitalul Floreasca.

De asemenea, făcând referire la reluarea cursurilor, medicul Radu Țincu afirma că „dechiderea școlilor va crește, așa cum s-a întâmplat și în alte țări, transmiterea comunitară. Trebuie să ne gândim de la început și să ne asumăm un grad acceptabil al acestei creșteri și să vedem cum putem să limităm cât mai mult numărul de îmbolnăviri. Nu este important că se deschide școala, este important să o menținem deschisă cât mai mult timp și în condiții de siguranță”.

Dr. Mihai Craiu, despre cazurile grave de COVID-19 la copii

Dealtfel, și Dr.Mihai Craiu, medic primar pediatru, consideră că „ar fi de aşteptat să mai apară şi în România câteva cazuri grave de COVID-19 la copii.

Potrivit acestuia, la cei mai mulţi copii infectaţi cu COVID-19, boala seamănă cu o „infecţie obişnuită”.

„Părinţii copiilor care au avut deja COVID, inclusiv români, spun că a semănat cu alte răceli de la grădiniţă din anii precedenţi, adică pot avea febră, tuse, nas înfundat, dureri în gât, ceva expectoraţie, poftă de mâncare mică. Nişte simptome obişnuite, nu există niciunul special, aşa cum sunt la adulţi – lipsa mirosului şi pervertirea gustului, acestea nu prea apar la copilul mic… Nu sunt nişte semne speciale la copii.

Spre deosebire de adulţi, copiii, dacă fac complicaţii, nu le fac la plămâni, nu vor fi niciodată în situaţia de a nu avea acces la un ventilator cum s-a întâmplat la adulţi. Ei, în general, fac complicaţii la inimă. Aceasta este principala complicaţie.

„Câtă vreme copilul poate să se joace, să mănânce, să facă un efort, poate să meargă, adică nu pare bolnav de inimă, părinţii nu trebuie să intre în panică, pentru că a făcut această complicaţie şi copilul lor. La cifra aceasta enormă de pacienţi confirmaţi sunt numai nişte sute de cazuri. În Statele Unite, până în 9 septembrie, erau vreo 790 de copii care au făcut boala şi care au fost internaţi în diverse secţii de terapie intensivă în toată America. Ar fi de aşteptat să mai apară şi în România câteva, dar nu foarte multe” a precizat medicul pentru Agerpres.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`