Situația în care se află în prezent UMF Târgu Mureș este una dezastruoasă, în condițiile în care facultatea nu are Cartă universitară, Senatul nu este legal, iar mandatul rectorului expiră la sfârșitul lunii. Intervenția Guvernului a fost necesară pentru că nu s-a reușit rezolvarea acestor probleme până acum, a precizat marți ministrul Educației, Cătălin Baba.
„Universitatea de Medicină şi Farmacie (UMF) Târgu Mureş nu are o Cartă care să fie legal aprobată. Este o discuţie pe care Senatul UMF vrea să o tranşeze în instanţă. Până când nu există o Cartă aprobată de MECTS care să reflecte caracterul multicultural, aşa cum spune Legea educaţiei, singura posibilitate rămâne tranşarea în justiţie”, a spus ministrul Educaţiei, Cătălin Baba.
Potrivit ministrului, toate problemele de la UMF Târgu Mureş se puteau rezolva la nivelul Cartei universităţii.
„Cel mai sigur mecanism ar fi fost cel în care în Carta universitară s-ar fi luat decizii împreună, români, maghiari, germani, iar acestea ar fi fost trecute în respectivul document. Niciodată MECTS nu a cerut altceva decât respectarea carcterului multicultural. Mai mult, am sugerat colegilor să se inspire din Carta celor două universităţi multiculturale, cea de arte din Târgu Mureş şi Babeş Bolyai.Chiar eu mă ofer să îi ajut dacă au nevoie”, a mai spus ministrul Cătălin Baba.
Cătălin Baba a arătat că s-a intervenit din partea Guvernului pentru că părțile română și maghiară s-au dovediti incapabile să-și rezolve problemele pe cale internă.
”Este o situaţie în care ne îndreptăm spre dezastru (…) Dacă linia maghiară şi linia română s-ar fi înţeles să introducă prevederi la scoaterea posturilor la concurs referitoare la studii, nu era nevoie ca Guvernul să intervină. Dar suntem în situaţia ca Guvernul să intervină. Avem nevoie de un Senat legal constituit, cadre didactice române şi maghiare să-şi aleagă rectorul, pentru că expiră mandatele unul după altul”
Hotărârea de Guvern privind înființarea unei catedre de învățământ în limba maghiară la UMF Târgu Mureș se află în prezent în dezbatere publică, timp de zece zile, iar apoi urmează să fie adoptată în ședință de Guvern.