Sonda Osiris-Rex a reușit să-și îndeplinească misiunea după șapte ani de la decolare, aducând o comoară pentru omenire: cel mai mare eșantion de asteroid colectat vreodată în spațiu și primul de către NASA. Eșantionul a fost prelevat în 2020 de pe asteroidul Bennu și a fost livrat cu succes pe Pământ, informează luni AFP, citată de Agerpres.
Capsula care conținea eșantionul a aterizat în deșertul Utah din Statele Unite, la capătul unei coborâri finale vertiginoase prin atmosfera terestră, începute la o viteză de 44.000 km/h. Coborârea a fost observată de senzorii militari, iar parașutele au fost folosite pentru a frâna coborârea, permitând o aterizare ușoară.
Eșantionul colectat conține aproximativ 250 de grame de materie, ceea ce este mult mai mult decât precedentele două eșantioane de asteroid aduse de misiunile japoneze. Analiza acestuia ar trebui să ofere o mai bună înțelegere a formării sistemului solar și a modului în care Pământul a devenit locuibil.
Capsula care conținea eșantionul a fost verificată și nu s-a constatat nicio deteriorare. Eșantionul va fi transportat la Centrul Spațial Johnson din Houston, Texas, pentru analiză. NASA planifică să dezvăluie primele rezultate într-o conferință de presă pe 11 octombrie.
Cea mai mare parte a eșantionului va fi păstrată pentru studii viitoare, iar o parte va fi folosită imediat pentru experimente, cu o mică parte împărțită cu Japonia și Canada.