Ministrul Sănătății Nelu Tătaru a declarat, joi, că, la nivel național, sunt în jur de 67 de paturi ATI pentru copii, altele fiind în evaluare. Din numărul total de locuri, 30 sunt în București, din care patru sunt pentru nou-născuţi.
Oficialul a spus că sunt încă 17 paturi în evaluare, la spitalele judeţene, pentru copii.
”În acest moment, în Bucureşti sunt 30 de paturi ATI pentru copii, din care patru sunt pentru nou-născuţi. La nivel naţional sunt în jur de 67 de paturi, mai avem încă 17 paturi în evaluare, la spitalele judeţene, pentru copii”, a afirmat Nelu Tătaru.
Cât despre copilul adus de la Buzău la Bucureşti şi internat la Terapie Intensivă, ministrul a menționat că este în stare bună, nefiind intubat.
”Ştiam de acest pacient de ieri, părinţii infectaţi COVID, el cu o patologie de tip pediatrică de supra infectare, în contextul în care prezenta şi un test pozitiv. E în stare bună, este neintubat. Nu avem cunoştinţă de alţi copii, nici nu avem raportaţi”, a menționat Tătaru.
Întrebat dacă, în condiţiile în care va creşte numărul de infectări, inclusiv la copii, se vor lua noi măsuri, Tătaru a spus: ”Evoluţia ne va arăta şi măsurile, poate şi restrictive, care vor fi impuse. Noi sperăm să menţinem platoul de 1.500 – 1.600 de infectări şi evaluarea să o facem nu numai zilnic, săptămânal şi la cele două săptămâni. Efectul şcolii îl vom vedea la sfârşitul lunii septembrie – începutul lunii octombrie”, scrie News.ro.
Amintim că medicii de la Spitalul „Dr. Victor Gomoiu” au făcut noi precizări despre starea copilului infectat cu noul coronavirus care este internat la terapie intensivă, acesta fiind primul astfel de caz apărut în România de la începutul pandemiei de COVID-19.
Copilul, în vârstă de aproape 10 ani, a fost diagnosticat cu sindrom multisistemic inflamator (PIMS), o afecțiune foarte rară care este asociată infecției cu SARS-CoV-2. În prezent, starea sa este staționară, nu este intubat, dar este dependent de oxigen și toate organele i-au fost afectate de infecție.
”Este vorba despre un copil de 9 ani și 11 luni, venit în spitalul nostru prin transfer, sâmbătă, 12 septembrie, cu un diagnostic prezumtiv de meningoencefalită. A fost testat SARS-CoV-2 și a fost diagnosticat ulterior de medicii noștri cu un sindrom multisistemic, inflamator, asociat temporar infecției cu SARS-CoV-2, în literatura de specialitate de numește PIMS. Sindromul acesta poate să fie determinat și de alte virusuri, nu numai de SARS-CoV-2, dar având în vedere situația epidemiologică și ancheta epidemiologică efectuată pentru acest copil, acesta a fost diagnosticul”, a explicat directorul medical al spitalului.
La rândul său, șefa secției ATI a unității medicale, dr. Livia Vlădoiu a precizat că plămânii și inima copilului sunt afectate de infecție, iar el este acum dependent de oxigen, dar nu este intubat.