„PCR – pile, relaţii şi cumetrii” a fost sintagma asociată în special angajărilor la stat unde numeroase relaţii au reuşit să îşi găsească un loc călduţ şi bine plătit folosindu-se de numele altor persoane în loc de recomandări obţinute prin studii sau capacităţi.
Dar acest concept nu este unul complet străin nici de mediul privat. Jurnalistul Patrick André de Hillerin a povestit cum în perioada în care a activat într-o multinaţională a avut drept colegă o persoană care nu părea nici măcar satisfăcătoare pentru a îndeplini această funcţie.
Acesta a dezvăluit că a aflat că apoi avea să afle că ceea ce o recomanda pe această colegă pentru funcţie era faptul că era fata procurorului general în funcţie.
„Una dintre colegele mele de atunci era departe de a răspunde măcar satisfăcător la vreuna dintre cerințe.
Era, e drept, meticuloasă până spre birocratismul absolut și reușea să țină în loc procese care-și pierdeau eficiența prin tărăgănare excesivă.
Mă întrebam de ce o companie privată, unde totul este axat pe eficiență, permite ca o astfel de persoană să ocupe locul unui angajat măcar bun. În orice caz însă, mai bun. Cum în multinaționale pot trece perioade lungi până afli și numele de familie al unui coleg, așa mi s-a întâmplat și mie.
Când, din întâmplare, am aflat numele colegei, am dezlegat parțial misterul: era fiica procurorului general în funcție al României.
Oricât de corect te-ai mișca în lumea businessului, parcă nu-ți permiți să arunci o umbră de îndoială asupra carierei copilului procurorului general.
Ușurarea a venit pentru toți atunci când, pe neașteptate, tatăl respectiv a fost schimbat din funcție și compensat cu un post de consul. Fiica l-a urmat în capitala tehnică a UE, găsindu-i-se și ei un loc în corpul de experți de la Bruxelles”, a povest Patrick André de Hillerin, într-un editorial semnat în Libertatea.
Deşi jurnalistul nu menţionează numele procurorul general în cauză, putem observa din CV-ula acestuia că în 2002 a plecat din presă pentru a se angaja în advertising. Între 2001 şi 2003 procuror general al României a fost Tănase Joiţă. Acesta a plecat din funcţie când a fost trimis de ministrul de externe Mircea Geoană în postul de consul general al României la Strasbourg, ceea ce ar îndeplini perfect caracterizarea făcută de Patrick André de Hillerin.
După 2003, procuror general a fost Ilie Botoș, până în 2006, iar apoi Laura Codruța Kovesi, care nu are copii.