UPDATE: În urma publicării acestui articol, firma ECO SUD SA a trimis un drept la replică, pe care il redăm integral , mai jos.
Nivelul de poluare a atins cote alarmante în județul Ilfov, în noaptea de vineri spre sâmbătă. Lângă groapa de gunoi vidra, Indicele Comun de Calitate a Aerului era de 79 la ora 00:30, respectiv de 80 la 8:30, cuantumuri ce reflectă o „calitate scăzută a aerului”, spune aplicația airly, care a explicat că „aceasta nu este o zi pentru o plimbare cu copiii”.
captură realizată vineri spre sâmbătă, ora 00:30
Groapa de gunoi de la Vidra, aflată în marja localităților Vidra, Sitenști, Jilava și Berceni, ocupă o suprafață de circa 42 de hectare. Ea este administrată de Eco Sud SA.
captură realizată sâmbătă dimineață, ora 8:00
Într-un răspuns pentru B1.RO, emis anterior acestei vești, CJ Ilfov precizează că a realizat Planul de Menținere a Calității Aerului și Planul Județean pentru Gestionarea Deșeurilor (PJGD). PJGD este un document strategic, care prevede reducerea poluării, gestionarea durabilă a deșeurilor și transformarea lor în materie primă, dar și costuri minime suportate de cetățeni pentru serviciul de salubrizare. În baza acestui document, CJ Ilfov va depune o cerere de finanțare din bani europeni pentru Sistemul de Management Integrat al Deșeurilor – care presupune colectare separată, transport, sortare, tratare mecano-biologică a deșeurilor.
Totuși, nu numai locuitorii județului Ilfov întâmpină probleme de acest gen. Tot vineri spre sâmbătă, niveluri ridicate de poluare au fost înregistrate și în mai multe zone din Capitală.
Vestea vine în contextul în care, între 1 și 2 martie, bucureștenii se confruntau, la rândul lor, cu un nivel record de poluare, stârnind o serie de controverse în spațiul public cu privire la depozitarea ilegală a deșeurilor sau la activități industriale suspecte.
De altfel, Costel Alexe, ministrul Mediului în exercițiu, afirma public că îi va trage la răspundere pe cei vinovați și adăuga că, pe lângă depozitarea deșeurilor, arderile ilegale și activitățile industriale suspecte în București și Ilfov ar putea fi și ele surse de poluare.
Scandalul public culmina cu demiterea lui Viorel Glăman din fruntea Gărzii de Mediu București, omul care, deși ocupa această funcție, nu știa să explice ce este acela un „ecosistem” și susținea public că se mai uită și pe cer să vadă dacă este poluare sau nu.
Tot vineri spre sâmbătă, niveluri ridicate de poluare au fost înregistrate și în mai multe zone din Capitală.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
DREPT LA REPLICA
Referitor la articolul din presa, cu referire la faptul că în noaptea de sâmbătă, 07.03.2020, ora 21:30 au fost depășite limitele de poluare aferente senzorului AIRLY datorate Depozitului Ecologic Vidra, vă precizăm următoarele:
Comisia tehnică a companiei Eco Sud S.A., formată din experți de mediu, specializați în tratarea și gestionarea deșeurilor, cu experiență consacrată la nivelul standardelor comunității europene a fost convocată în procedură de urgență duminică dimineață, ora 08:00, a analizat și concluzionat următoarele aspecte pe care va rugăm să le publicați.
La ora 22:00, senzorul AIRLY, a înregistrat depășiri pentru Particule: PM 10 – 80 μg/mc, PM 2.5 – 57 μg/mc si SO2 – 326 μg/mc, rezultând o medie calculată a calității aerului de 76 CAQ. După cum se observă, depășirea cea mai mare o reprezintă parametrul SO2. Acest constituent chimic este unul prezent în urma arderii combustibilului fosil (motorină sau benzină, păcură, cărbune, etc.) dar și a deșeurilor din mase plastice sau cauciuc – în toate formele cunoscute: de la anvelope până la învelișul cablurilor electrice. Depozitul Ecologic Vidra nu are ca obiect de activitate incinerarea deșeurilor, așadar poluantul SO2, nu se poate atribui activității de depozitare a deșeurilor.
De asemenea, concentrațiile depășite de pulberi în suspensie nu pot fi atribuite Depozitului Ecologic Vidra, deoarece deșeurile prăfoase sunt interzise în cadrul depozitului pe care îl gestionăm.
În schimb, în jurul Depozitului Ecologic Vidra există un număr foarte mare de topitorii de metale ilicite operate de cetățeni din Satul Sintești care încinerează atât noaptea cât și ziua, direct pe sol deșeuri de cauciuc, cabluri electrice dar deșeuri aferente activității de dezmembrări auto în vederea recuperării parților metalice și nemetalice pe care le valorifică ulterior.
În urma arderii necontrolate a acestor tipuri de deșeuri, rezultă cantități impresionante de fum negru toxic și de pulberi în suspensie care duc la deteriorarea aerului din Satul Sintești și din jur.