Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a explicat, miercuri, măsurile discutate la Guvern pentru ca tragedii precum cea de la Ferma Dacilor să nu se mai repete. El a punctat că „trebuie responsabilizați odată și odată administratorii și proprietarii”.
„Cea mai importantă măsură pe care o vom propune e următoarea: tu ești proprietarul sau administratorul, s-a defectat ceva care face parte din sistemul de siguranță, ai obligația ca în atâta timp să anunți ISU județean. Se știe că ți s-a defectat centrala de alarmare, sistemul de stingere, ți s-a blocat o cale de ieșire, tu trebuie să anunți astea. În al doilea rând, dacă nu poți să repari într-un anumit interval de timp, tu trebuie să te autosuspenzi. Nu ai anunțat, nu te-ai autosuspendat, a venit ISU, te-a prins cu asta, amenda va fi una foarte mare și complementar va fi închis pe o perioadă de timp localul. Trebuie responsabilizați odată și odată administratorii și proprietarii”, a explicat Raed Arafat, pentru Digi24.
Șeful DSU a precizat apoi că aceasta și alte măsuri vor fi propuse de un grup de lucru alcătuit din reprezentanți ai mai multor instituții, nu doar de la situațiile de urgență, apoi aceastea vor fi analizate de Guvern și de coaliție, urmând ca Guvernul să decidă proporția și maniera în care le adoptă.
Raed Arafat a vorbit și despre deficitul de personal: „În 2013 aveam 1.074 de inspectori de prevenire, în 2023 avem 400 de inspectori. Au fost plecări, pensionări, oamenii n-au fost înlocuiți. La inspectorii de prevenire ai nevoie de cunoștințe, de pregătire”.
Cât despre controalale efectuate în ultima perioadă, șeful DSU a afirmat: „În ultimele 3 zile ale anului trecut, au fost controlate peste 500 de amplasamente, au fost închise 10 – hoteluri, pensiuni etc – în mai multe județe. Acum, controalele continuă. După Anul Nou, s-au mai închis 6 de către ISU în diferite județe. Controalele vor continua”.