Noile măsuri de relaxare propuse de CNSU de la 1 august. Vizate, evenimentele artistice și culturale, evenimentele private, mitingurile și competițiile sportive, funcționarea barurilor și a cluburilor

Noile măsuri de relaxare propuse de CNSU de la 1 august. Vizate, evenimentele artistice și culturale, evenimentele private, mitingurile și competițiile sportive, funcționarea barurilor și a cluburilor

Comitetul Național pentru Situații de Urgență (CNSU) a adoptat Hotărârea cu numărul 50 prin care propune noi măsuri de relaxare, de la 1 august, în contextul evoluției pandemiei de coronavirus. Măsurile vizează organizarea de evenimente culturale, artistice și de divertisment, desfășurarea evenimentelor private, precum nunțile și botezurile, organizarea mitingurilor și demonstrațiilor precum și desfășurarea competițiilor sportive.

CNSU propune noi măsuri de relaxare

Astfel, CNSU propune ca, din 1 august, evenimentele artistice multurale și de divertisment să se poată desfășura în spații deschise cu participarea a cel mult 2.500 de persoane, cu obligativitatea purtării măștii de protecție, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori. De asemenea, toți participanții trebuie să fie vaccinați anti-COVID cu schema completă de cel puțin 10 zile. Mai pot participa cei care au un test COVID-19 negativ făcut cu cel mult 72 de ore înainte de eveniment sau cei cu un test rapid negativ efectuat cu cel mult 24 de ore înainte. Mai pot participa și persoanele care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2.

Activitățile se pot desfășura în toate localitățile, indiferent de rata de infectare, cu un număr mai mare de 2.500 de persoane, dacă toți participanții fac dovada vaccinării complete.

„Începând cu data de 01.08.2021, se propune ca activitățile culturale, artistice și de divertisment să poată fi organizate și desfășurate în spații deschise cu participarea a cel mult 75.000 de persoane, cu obligativitatea purtării măștii de protecție, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori și toți participanții sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoane care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, respectiv persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2”, mai propune CNSU.

Comitetul mai propune ca, tot de la 1 august, evenimentele private precum nunțile, botezurile sau parastasele, să se poată desfășura cu participarea a maxim 150 de persoane în spații deschise, sau cu participarea a maxim 100 de persoane în spații închise, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și sunt respectate măsurile de protecție sanitară, în intervalul orar 5.00-02.00. La stabilirea numărului maxim de persoane, nu sunt incluși copiii cu vârsta mai mică de 16 ani.

CNSU mai propune ca, de la 1 august, evenimentele private să se poată desfășura cu participarea a maxim 200 de persoane în spații deschise, sau cu participarea a maxim 150 de persoane în spații închise, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori și sunt respectate măsurile de protecție sanitară, în intervalul orar 5.00-02.00. La stabilirea numărului maxim de persoane, nu sunt incluși copiii cu vârsta mai mică de 16 ani.

De asemenea, se propune ca evenimentele private să se poată desfășura cu un număr de maximum 300 de persoane în interior și cu asigurarea unei suprafețe de 2 mp pentru fiecare persoană în ele/localitățile unde incidența cumulată la 14 zile este mai mare de 2 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori, în intervalul orar 5,00-02,00 și dacă toți participanții sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoane care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, respectiv persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARSCoV-2.

„Se propune organizarea de evenimente private (nunți, botezuri), să fie permisă, cu un număr de maximum 400 de persoane în interior și cu asigurarea unei suprafețe de 2 mp pentru fiecare persoană în ele/localitățile unde incidența cumulatăla 14 zile este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori, în intervalul orar 5,00-02,00 și dacă toți participanții sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, persoane care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARSCoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore, respectiv persoane care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2”, se mai arată în Hotărârea CNSU.

CNSU mai propune ca, începând din 1 august, mitingurile și demonstrațiile să se poată desfășura cu un număr de participanți de maximum 100 de persoane, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și cu un număr de maximum 500 de persoane dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori, cu respectarea mai multor măsuri de protecție sanitară.

„Se propune, începând cu data de 01.08.2021, desfășurarea activității din baruri, cluburi, discoteci și săli de jocuri, până la 70% din capacitatea maximă a spațiilor închise în intervalul orar 5,00-02,00, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și până la capacitatea maximă dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori. Participarea la activitățile prevăzute la alin. (1), este permisă doar pentru persoanele care sunt vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare”, se mai arată în Hotărârea CNSU.

Hotarare CNSU nr. 50 din 26.07 2021 (1)

În privința competițiilor sportive, CNSU propune ca, de la 1 august, acestea să se poată desfășura în spații închise sau deschise cu participarea spectatorilor până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori. Trebuie asigurat un metru între persoane și toți participanții trebuie să fie vaccinați, să aibă test COVID negativ sau să fi trecut deja prin boală.

Competițiile sportive se pot desfășura cu participarea spectatorilor până la 75% din capacitatea maximă a spațiului, cu asigurarea unei distanțe de minim un metru între persoane, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori. Participanții trebuie să îndeplinească criterii similare.

Competițiile sportive se vor putea desfășura cu participarea spectatorilor până la capacitatea maximă a spațiului, dacă toți participanții fac dovada vaccinării pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare.

„Începând cu data de 01.08.2021, se propune desfășurarea activităților recreative și sportive în aer liber cu participarea a cel mult 30 de persoane care nu locuiesc împreună, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 2 și mai mică sau egală cu 3/1.000 de locuitori și cu participarea a cel mult 50 de persoane care nu locuiesc împreună, dacă incidența cumulată la 14 zile a cazurilor din localitate este mai mică sau egală cu 2/1.000 de locuitori”, se mai arată în propunerile Comitetului.

Pentru ca aceste propuneri să intre în vigoare, ele trebuie aprobate și de Guvern.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`