Noul Cod Civil: Se schimbă regulile căsătoriei (VIDEO)

Noul Cod Civil: Se schimbă regulile căsătoriei (VIDEO)
Foto: B1 TV

De la 1 octombrie noi reglementări vor apărea în Codul Civil. Mai exact, soții care vor dori să divorțeze, vor avea la dispoziție trei posibilități de regim matrimonial, a declarat joi, Silvana Racovicianu, avocat, la emisiunea „B1, viața e frumoasă”.

Astfel, convențiile privind împărțirea bunurilor se va încheia prin 3 convenții: comunitatea legală, separația de bunuri, sau comunitatea convențională.

Regimul matrimonial se poate desfășura atât la notar, cât și pe cale judiciară. Comparativ cu legile actuale, în noul cod există posibilitatea de partajare a bunurilor printr-un regim convențional. Adică “ce a fost a soțului înainte de căsătorie și ce va fi bun propriu după căsătorie, va fi al lui, ce va fi bun comun, va fi al amândurora”, a explicat Racovicianu.

O altă noutate care este prevăzută în noul cod civil este dreptul soțului nevionvat la despăgubiri de la cel vinovat, fără a se face însă distincția între un prejudiciiu moral sau material. Totodată, noul Cod Civil include și dreptul la prestații compensatorii, respectiv, în situația în care divorțul se pronunță din culpa exclusivă a soțului pârât, soțul reclamant poate beneficia de o prestație care să compenseze dezechilibrul determinat de divorț.

Mai mult, “când soțul introduce cererea de divorț și tot culpa lui exclusivă este constată de instanță, însă el moare în timpul acțiunii, pentru prima dată moștenitorii pot continua acțiunea de divorț. Soțul supraviețuitor plătește daunele, dar dacă soțul infidel moare, moștenitorii plătesc. Dar dacă soțul nevinovat moare, atunci moștenitorii pot continua acțiunea de divorț, pentru a primit acele despăgubiri”, a explicat invitată emisiunii.

În prezent, prin noul Cod Civil soții vor putea divorța la notar, inclusiv dacă au minori din căsătorie, numai dacă aceștia se înțeleg cu privire la toate aspectele. Potrivit Silvanei Racovicianu, aceste aspecte se referă “la autoritatea pe care o desfășoară fiecare dintre părinți asupra minorilor, cine va avea încredințarea lui, programul de vizitare, modul de participare la creșterea și educarea minorului, pensia de întreținere, sau locuința. Dar ele vor fi însoțite de un raport de anchetă socială, care va confirma ca înțelegerea părților este de acord cu interesul copilului”.

Riscurile financiare ale căsătoriei

Embed: " onclick="document.getElementById('embed_text_11148').select();" id="embed_text_11148" />
Urmăriți B1TV.ro și pe
`