O companie de car-sharing a anunțat că va pleca definitiv din România pe motivul unui „mediu de business nefavorabil”. Spark, o companie care operează doar mașini electrice, a anunțat că își va închide activitatea în România.
„Dragă utilizator SPARK,
Cu regret, îți aducem la cunoștință vești importante cu privire la serviciul nostru de car sharing electric, din România. Începând cu data de 1 februarie 2024, compania SPARK România este nevoită să își închidă activitatea.
De la lansarea noastră în 2019, am fost onorați să avem alături o comunitate dedicată, gata să facă schimbări de mentalitate și rutine, pentru a avea un oraș mai verde, cu emisii reduse de CO2 și mai puțin zgomot”, se arată în mesajul transmis de companie clienților.
Compania a anunțat că decizia a fost luată în urma unui mediu de business nefavorabil și din lipsa sprijinului concret al autorităților locale pentru soluțiile de transport public eco-friendly. Reprezentanții Spark au ținut să menționeze că dacă dorea să își continue activitatea în țară ar fi trebuit să plătească taxă de parcare.
„În perioada 15 ianuarie – 1 februarie 2024, ofertele SPARK pe termen lung vor fi restricționate progresiv. De asemenea, achiziționarea abonamentelor de membru nu va mai fi disponibilă. Toți utilizatorii care dețin planuri de membru active, a căror perioadă de valabilitate expiră după data de 1 februarie 2024, vor primi, în cont, contravaloarea perioadei achitate, rămasă neutilizată”, a mai anunțat compania de car-sharing Spark, potrivit antena3.ro.
În octombrie 2023, în municipiul Brașov circulau 999 de autoturisme electrice și 4.450 de autoturisme hibride. Primăria municipiului a decis să renunțe la gratuitate încărcării mașinilor electrice și hibride la stațiile publice.
„Având în vedere că în acest moment municipalitatea derulează un proiect de dezvoltare a unei rețele de aproximativ 250 de stații de încărcare în zonele intens circulate, în cartiere, în stațiile de taxi și în parcările publice, este necesară reglementarea modului în care utilizatorii pot beneficia de aceste servicii, atât condițiile în care își pot încărca mașinile, facilitățile pe care le au, cât și tariful pe care ar trebui să îl plătească pentru încărcarea acestor vehicule electrice”, a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Brașov, Sorin Toarcea.
Proprietarii de mașini electrice și hibrid au avut termen până miercuri, 10 ianuarie, să își exprime opinia cu privire la această decizie și să propune modificări sau completări.