O afacere care a luat naștere în străinătate a început să aducă profit și în România. Plantațiile cu aluni, căci despre aceștia este vorba, au ajuns să fie populari la noi în țară. Conform investitorilor, profitul este sigur, mai ales dacă alunele sunt pregătite și pentru industria dulciurilor.
O tânără familie a pus bazele pe delaurile din Şinteu, judeţul Bihor, unei afaceri de succes care presupune plantațiile cu aluni. În cei trei ani de când au început această afacere, cele 3.500 de tufe au produs peste o tonă de alune, conform observatotnews.ro.
„Asta e ultima trecere acum la final de septembrie, când mai avem câteva alune de strâns de pe jos. Sunt mari, sunt soiuri bune, toate sunt soiuri italiene”, spune Bogdan Leresecu, inginer agricol.
Familia din Bihor a adus patru soiuri din Italia, care s-au adaptat perfect la clima din România. În următorii trei ani, producția ar putea să fie de 10 ori mai mare.
„Este o afacere cu gândire pe termen lung și așa ne-am și planficat-o. Trebuie să ai răbdare, asta e o investiție pe care o faci de obicei pentru genratia următoare. Sunt investiții mari pentru început, probabil undeva la 3-5 mii de euro pe hectar”, spune Bogdan Leresecu, inginer agricol.
Bogdan și Oana au investit cu ajutorul fondurilor europene, 500.000 de euro și într-o linie de procesare. Alunele au fost decojite, selectate pe dimensiuni și integrate ulterior în diverse rețete.
Timpul de preparare pentru un desert cu alune poate să fie și de trei ore. „Clasicele alune cu ciocolată cu lapte. Varianta de ciocolată albă și scorțișoară, aceasta e foarte căutată de către doamne. Acum urmează să pregătim un sortiment nou, alune de pădure învelite în ciocolată albă cu pudră de zmeură, din plantaţia noastră”, spune Oana Lerescu, procesator.
Un kilogram de alune costă în jude de 60 de lei, iar alunele învelite în ciocolată ajung și la 25 de lei pe suta de grame. Alunele crude au o mulțime de beneficii pentru sănătate, fiind o sursă importantă de magneziu, calciu, potasiu și fier.