Obligatoriu pentru cei care ies la pensie! Noua adeverință care trebuie pusă la dosarul de pensionare pentru a nu fi respins

Obligatoriu pentru cei care ies la pensie! Noua adeverință care trebuie pusă la dosarul de pensionare pentru a nu fi respins
Foto: Pixabay.

Legea 76/2022,  are în vedere ca  dosarul de pensionare să cuprindă o nouă adeverință care va fi eliberată de angajatorul la care solicitantul lucrează în momentul în care persoana respectivă își depune dosarul de pensionare.

Conform noii legi 76/2022, este nevoie de adeverința cu toate datele de contact ale angajatorului  pentru a putea fi informat de către Casa de Pensii cu privire la emiterea hotărârii de pensionare a angajatului.
Dacă în schimb, această adeverință lipsește, dosarul poate fi respins, relatează Capital.ro.

Ce trebuie să cuprindă  adeverința care trebuie atașată la dosarul de pensionare

Așadar, această adeverință oferă datele de contact ale angajatorului care trebuie informat de către Casa de Pensii cu privire la emiterea deciziei de pensionare a angajatului.

Obiectivul acestei măsuri  legislative este de a elimina  cazurile în care un pensionar încalcă prevederile Codului muncii prin continuarea activității profesionale după pensionare prin încetarea de drept a contractului individual de muncă odată cu împlinirea condițiilor de pensionare. Aceasta  cuprinde următoarele cerințe:

– denumirea angajatorului,

– adresa de poștă fizică și electronică,

– date de contact telefon/fax.

Documentul trebuie furnizat companiei în termen de maxim 5 zile de la emiterea deciziei de pensionare, iar din acel moment angajatorul poate începe procedurile prevăzute în Codul Muncii în cazul încetării activității după cum urmează:

în cazul pensiei pentru limită de vârstă sau limită de vârstă redusă, contractul individual de muncă încetează de drept, dacă pensionarul nu anulează decizia de pensionare în 30 de zile calendaristice scurse de la data stampilei de pe anvelopa plicului în care a primit decizia de pensionare.

– în cazul pensiei anticipate parțiale sau anticipate, trebuie cunoscut că acestea nu pot fi încasate atâta timp cât persoana respectivă este încă angajată.

Ce  a transmis ministrul muncii, Marius Budăi

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a declarat că „Am găsit un sprijin enorm în conducerea Băncii Mondiale. Am avut discuţii cu specialiştii, explicându-le pe cifre raţionamentul care stă în spatele a ceea ce am susţinut de când am preluat ministerul, dar şi înainte, când eram în opoziţie, că acel 9,4 nu este îndestulător, în primul rând pentru a rezolva inechităţile din sistem, după care să putem majora veniturile seniorilor acestei ţări.” a spus ministrul muncii.

Marius Budăi a spus de asemenea că „Le-am explicat de ce nu poate exista o sustenabilitate clară a sistemului din România, că avem în UE astăzi, între 4 şi 5 milioane de cetăţeni români care au fost pregătiţi în România, pe cheltuiala României, contribuie la PIB-ul altor ţări, nu contribuie în România.

Au înţeles foarte bine, am explicat cu cifrele pe masă şi cu cifrele persoanelor angajate în România şi a celor care nu sunt angajate (…) I-am întrebat dacă în România pensia este de 200 de euro, dacă dumnealor ar putea trăi cu 200-300 de euro pe lună. M-am bucurat ca aseară târziu să aud de la specialiştii din Banca Mondială că vor fi alături de mine, de seniorii acestei ţări, în această reformă”, a declarat Marius Budăi.

Urmăriți B1TV.ro și pe