OMS, avertisment privind circulația noii tulpini de COVID-19 în Europa: „Este o situație alarmantă”

OMS, avertisment privind circulația noii tulpini de COVID-19 în Europa: „Este o situație alarmantă”
Foto: Pixabay.com

Organizația Mondială a Sănătății a emis un nou avertisment legat de apariția noii tulpini de COVID-19, afirmând că Europa trebuie “să facă mai mult” în fața “unei situații alarmante”.

OMS, avertisment despre noua tulpina de coronavirus

Potrivit estimărilor, noua tulpină „ar putea progresiv să le înlocuiască pe celelalte aflate în circulație în regiune, cum se observă deja în Regatul Unit și din ce în ce mai mult în Danemarca”, a precizat directorul pentru Europa al OMS, Hans Kluge.

Din cauza transmisibilității sale sporite, cu peste 70%, numărul de infectări pot crește exponențial, ducând la suprasaturarea sistemelor sanitare.

„Este o situație alarmantă, care înseamnă că pentru o perioadă scurtă de timp va trebui să facem mai mult decât am făcut până acum și să intensificăm măsurile de sănătate publică și măsurile sociale pentru a fi siguri că aplanăm curbele în creștere foarte puternică în unele dintre țări.

Sunt măsuri de bază, pe care le cunoaștem cu toții, și care trebuie intensificate pentru a reduce transmisia, pentru a ușura serviciile Covid-19 și pentru a salva vieți”, a explicat oficialul, menâionând că este vorba despre
generalizarea purtatului măștilor, limitarea numărului de adunări sociale, respectarea distanțării fizice și spălarea mâinilor, alături de sisteme adecvate de depistare și urmărire a contacților și de izolarea bolnavilor.

Cu toate acestea, directorul OMS Europa susține că varianta britanică nu schimbă natura bolii: “Covid-19 nu este nici mai mult, nici mai puțin grav”, iar “copiii nu par să fie mai expuși”. După cele mai recente date, 22 de țări europene (din cele 53 de state), au înregistrat deja cazuri de infectare cu noua tulpină a virusului SARS-COV-2.

OMS, despre noua mutație a virusului SARS-CoV-2

„Situația nu este scăpată de sub control, dar nici nu poate fi lăsată la voia întâmplării”, declara la sfârșitul lunii decembrie Mike Ryan, directorul departamentului pentru urgențe sanitare din cadrul OMS, îndemnând statele să implementeze măsuri sanitare încercate și testate.

Potrivit OMS, persoanele care se infectează cu noua tulpină transmit virusul în medie altor 1,5 persoane, în comparație cu o rată de infectare de 1,1 pentru tulpinile cunoscute anterior pe teritoriul Marii Britanii, locul unde a fost descoperită noua versiune de COVID-19, mai contagioasă cu 70%.

Dr. Adrian Marinescu, de la Institutul „Matei Balș” din București, a comentat pe marginea acestui subiect,pentruB1.ro.

„S-a discutat de câteva luni de zile despre o posibilă mutație a virusului. Ceea ce vedem în Marea Britanie nu este o variantă mai agresivă a virusului, dar are contagiozitate mari mare.Deja la cel de-al doilea val, vorbim despre o altăvariantă virală, care se transmite mai ușor. Nu sunt dovezi că ceea ce se întâmplă în Marea Britanie face notă separtă.

Mutațiile se petrec la orice virus și pot fi mai mult sau mai puțin stabile. Coronavirusurile, din care face parte SARS-COV-2, sunt virusuri clar, mai stabile decât marea majoritate a virusurilor, precum cele gripale. Din acest punct de vedere, pentru că sunt mai puține mutații, e mai ușor de obținut un vaccin”, a declarat Adrian Marinescu.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`