Parchetul European anchetează modul în care au fost cheltuiți banii din proiectul ITI Delta Dunării. Percheziții în 15 locații. Prejudiciul calculat de procurori

Parchetul European anchetează modul în care au fost cheltuiți banii din proiectul ITI Delta Dunării. Percheziții în 15 locații. Prejudiciul calculat de procurori
Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Parchetul European, condus de Laura Codruța Kovesi, anchetează modul în care a fost cheltuit un miliard de euro pentru Delta Dunării. Este vorba de banii trimiși de Bruxelles prin mecanismul Investiției Teritoriale Integrate Delta Dunării (ITI DD), cu cel mai mare buget dintre toate ITI-urile Europei. Suma, a arătat o anchetă jurnalistică semnată Info Sud-Est și G4Media, a fost împărțită de o mână de oameni conectați prin relații personale, afaceri sau interese politice. Marți s-au făcut percheziții în 15 locații din București, Gorj, Giurgiu și zona Deltei Dunării.

Parchetul European anchetează cum au fost cheltuiți banii europeni pentru Deltă

EPPO transmite că descinderile au fost făcute la cererea sa, în cadrul unei anchete privind o presupusă fraudă privind fonduri europene. Prejudiciul estimat de anchetatori e de 14.437.000 lei (aproximativ 3 milioane de euro).

Parchetul European suspectează trei persoane de constituirea unui grup infracțional organizat cu scopul fraudării fondurilor europene pentru dezvoltarea Deltei Dunării.
Cele trei au fost informate cu privire la aceste acuzații și pentru fiecare a fost stabilită câte o cauțiune, valoare totală fiind de 1,7 milioane de euro.

Acuzațiile formulate de Parchetul European

„În acest scop, suspecții au dezvoltat o schemă cu șapte societăți comerciale, controlate fie direct, fie prin intermediari. Grupul infracțional continuă și în prezent, fiecare dintre suspecți având un rol bine stabilit și acționând în mod coordonat.

Doi dintre suspecți au pus la dispoziția grupului patru societăți care au accesat în mod abuziv fonduri europene și le-au folosit în alte zone din România, în afara Deltei Dunării. Suspecții au pus la punct un sistem prin care, pe baza unor documente inexacte, au creat o aparență falsă privind locul de implementare a proiectelor, existența resurselor financiare aferente contribuției proprii și organizarea transparentă a procedurilor de achiziție. Manipularea procedurilor de achiziții publice a dus la stabilirea unor prețuri crescute în mod artificial.

Cel de-al treilea suspect a furnizat echipamente celor patru societăți controlate de ceilalți doi, la un preț supraevaluat. Având în vedere că echipamentele au fost achiziționate cu fonduri europene (aproximativ 70%), interesul grupului a fost de a menține prețurile de achiziție la un nivel cât mai ridicat, pentru a obține rambursarea unor sume cât mai mari din fondurile europene. Ulterior, diferența dintre prețul real și prețul de achiziție declarat autorității de management a rămas la dispoziția grupului”, se arată într-un comunicat al Parchetului, citat de G4Media.

Anchetatorii mai acuză că, pentru supraevalua valoarea echipamentelor, au fost folosite alte trei societăți, toate controlate de cel de-al treilea suspect.

Urmăriți B1TV.ro și pe