Parchetul European: Trei inculpați pentru fraudă la construcția unei pensiuni agroturistice la Colibița / Prejudiciul este de peste 800.000 de lei

Parchetul European: Trei inculpați pentru fraudă la construcția unei pensiuni agroturistice la Colibița / Prejudiciul este de peste 800.000 de lei
"Dacă nu pot să doarmă în noaptea din cauza asta e problema lor”, a mai spus Kovesi, sursă foto: captură interviu G4Media

Parchetul European (EPPO) a sesizat Tribunalul București, într-un dosar penal, unde două persoane fizice și o societate au fost puse sub acuzare pentru înșelăciune privind construirea unei pensiuni agroturistice.

Nou dosar instrumentat de Parchetul European în România

Acuzațiile aduse inculpaților vizează construirea de unități de cazare agroturistice în comuna Colibița, județul Bistrița, în urma căreia au beneficiat de fonduri UE nerambursabile, acordate de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a României.

Potrivit anchetei, în august 2018, reprezentantul companiei de agroturism a depus la AFIR o cerere de finanțare, care conținea declarații false. Aceste declarații atestau că reprezentantul societății beneficiare de fonduri, care a acționat și în calitate de președinte al comisiei de evaluare a ofertelor, a respectat regulile privind evitarea conflictelor de interese și procedura de achiziție.

În realitate, conform acuzațiilor, procedura de achiziție pentru construcția pensiunii a fost trucată, astfel încât contractul să fie atribuit firmei de construcții care fusese selectată anterior. Acest lucru s-a făcut de comun acord cu „administratorul de facto” al firmei căreia i s-a atribuit contractul de construire a pensiunii, care este acuzat de complicitate.

Din probe a reieșit că licitația a fost înființată de beneficiarul finanțării în numele unui intermediar, pentru a disimula existența unui conflict de interese, și pentru a da aparența că s-a respectat procedura corectă.

Inculpații sunt acuzați că au obținut pe nedrept 829 387,22 lei (aproximativ 182 000 euro) din fonduri nerambursabile UE în perioada octombrie 2018 – august 2022.

Pentru recuperarea prejudiciului la bugetul UE, Parchetul European a sechestrat bunuri imobile aparținând inculpaților. AFIR s-a alăturat procesului în calitate de parte civilă, pentru a fi rambursată suma totală plătită.

Tags:
Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
16:43 - Prima reacție a lui Clotilde Armand după pierderea procesului cu ANI: „Justiția lui Ciolacu funcționează” / „Voi ataca decizia la instanțele europene”
16:42 - Macron și Tusk vor discuta despre o forță de menținere păcii în Ucraina, cu 40.000 de trupe străine
16:36 - Diana Stoica, despre discuțiile dintre partidele pro-europene: “Suntem în etapa în care stabilim ce vrem să facem împreună, să punem niște baze solide, un calendar cu niște măsuri concrete pe care să le luăm” (VIDEO)
16:29 - Ghețarii din Italia au continuat să se retragă în 2024. Întregul arc alpin se topește
16:23 - Silviu Coșa (PNL): Ceea ce contează este programul de guvernare, astfel încât să reușim să redăm încredere românilor în partidele politice și în politicieni. La fel de mult contează să fie o echipă de guvernare puternică (VIDEO)
16:22 - Claudiu Manta (PSD): „Nu a fost o discuție și nu cred că este foarte important numele celui sau celei care va fi prim-ministru sau ministru” (VIDEO)
16:08 - Iulian Fota: Noi încă suntem într-o criză majoră de securitate națională, dar partidele noastre nu pun acest lucru în centrul preocupărilor lor. Platforma asta proeuropeană nu gândește ca un european (VIDEO)
16:08 - Cântăreața Dana Coteanu va rămâne în arest preventiv pentru trafic de droguri. Sentința nu este definitivă
16:02 - Vlad Gheorghe, despre „10 august”: Dosarul „mineriadei” generației noastre se îndreaptă mult mai repede către prescripție decât dosarul original al Mineriadei. O să ajungă pe masa CEDO (VIDEO)
16:00 - Noile tendințe în designul mânerelor de mobilă