Protestul față de OUG pe Justiție se extinde. Tot mai multe parchete din țară își suspendă activitatea. Procuror ieșean: `Aproape toţi am fost studenţii lui Tudorel Toader`

Protestul față de OUG pe Justiție se extinde. Tot mai multe parchete din țară își suspendă activitatea. Procuror ieșean: `Aproape toţi am fost studenţii lui Tudorel Toader`
Foto: pixabay.com

UPDATE:Și procurorii Parchetelor de pe lângă Tribunalul şi Judecătoria Iaşi au decis să protesteze față de OUG 7/2019 prin care se modifică legile justiției.

Aceștia vor protesta luni, 25 februarie, la ora 14.00, după care, începând de la aceeași dată își vor suspenda activitatea timp de cinci zile.

Cei mai mulți dintre procurorii ieșeni care contestă ordonanța de urgență a Guvernului au fost studenți la Facultatea de Drept a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” în perioada în care la conducerea acesteia s-a aflat ministrul Justiției, Tudorel Toader, potrivit unor surse judiciare, citate de Adevărul. „Aproape toţi am fost studenţii domniei sale”, ne-a precizat un procuror un procuror din Iași pentru sursa citată.

UPDATE: Şi procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș au anunţat că au decis să îşi suspende activitatea în perioada 25 februarie – 01 martie.

UPDATE: Parchetul Tribunalului Brașov a decis, de asemenea, să își suspende activitatea timp de o săptămână. Și procurorii din Sibiu au anunțat întreruperea lucrului, tot în semn de protest.

UPDATE: Protestul față de Ordonanța de Urgență pe Justiție se extinde. Parchetul Tribunalului București și Parchetul de pe lângă Judecătoria Pitești vor suspenda și ele activitatea cu publicul timp de o săptămână. La rândul său, Parchetul de pe lângă Tribunalul Argeș a decis să suspende actvitatea timp de trei zile.

Parchetul Judecătoriei Constanța a decis să își suspende activitatea pentru trei zile,în semn de protest după ce Guvernul a modificat iar, prin OUG, Legile Justiției. Este primul Parchet care ia o astfel de decizie.

Hotărârea a fost luată cu o majoritate covârșitoare. O singură abținere a existat, informează HotNews.

Șeful Parchetului Judecătoriei Constanța, Viorel Teliceanu, declara la începutul lunii februarie, într-un interviu, că sistemul judiciar se află sub o puternică presiune, în special din partea celor cu probleme penale şi care deţin poziţii privilegiate în societate și au influenţă politică, media şi financiară şi, ca atare, folosesc toate aceste mijloace în lupta împotriva sistemului. El afirma, într-un interviu pentru info-sud-est.ro, că manipularea a ajuns la un nivel pe care cu greu ni l-am fi putut imagina, dar, dincolo de manipularea media, cel mai grav este că se încearcă amputarea mijloacelor legale pe care judecătorii şi procurorii le au la dispoziţie pentru realizarea actului de justiţie.

Mai mulți magistrați au protestat sau urmează să protesteze față de Ordonața de Urgență propusă de ministrul Tudorel Toader și adoptată de Guvernul PSD- ALDE.

De exemplu, circa 100 de judecători, procurori și grefieri clujeni au protestat, vineri dimineață, în fața Curții de Apel Cluj. Magistrații susțin că politicul încearcă subjugarea justiției. (Detalii AICI)

Și procurorii din București vor protesta vineri, de la ora 18.00.

Și magistrații Tribunalului Cluj au luat o serie de măsuri, exasperați de numeroasele modificări aduse în Justiție de Guvernul PSD-ALDE. Printre acestea se numără suspendarea activității judiciare și declanșarea procedurii de revocare a membrilor CSM. (Detalii AICI)

La rândul său, Forumul Judecătorilor din România a lansat un apel fără precedent către magistrații de la toate instanțele și parchetele din țară să convoace adunările generale și să ia decizii pentru apărarea independenței Justiției. Asociația propune adoptarea unui liste cu 11 revendicări, între care: suspendarea modificărilor la Legile Justiției și a OUG-urilor criticate de Comisia Europeană și Comisia de la Veneția, suspendarea activităţii Secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie, inițierea de demersuri legale către Avocatul Poporului pentru suspendarea mai multor OUG, sesizarea Comisiei de la Veneția în legătură cu mai multe OUG care afectează sistemul judiciar. (Detalii AICI)

Urmăriți B1TV.ro și pe
`